Protože je otázka v kategorii Jazyk, pokusím se ještě doplnit. Zjentek je blízko.
Takže kombinací původních významů slov jsem podle slovníků zjistila toto:
U ptáka pro pojmenování penisu je původ trochu méně jasný. Souvisí s výrazem kokot (tedy kohout). Ten pochází od citoslovce ko-ko, jímž kohout svolával slepice a upozorňoval na nebezpečí., nikoliv od kokrhání (k tomu se vztahuje pěvec). Je tedy onomastického původu.
Tedy pojmenování kokot pochází z praslovanského kokot6 (jer) = kohout Psl. kogut6 od základu ko- stejně jako kokot = expresívní obměna. . Takže původně pojmenování ptačího samce i penisu = kokot (dnes nespisovné). Nezávisle na češtině k tomu došlo i v a. cock, fr.coq, kikkós, sti. kukkuta- atd.
Jak je vidět, ve staročeštině kokot označoval i penis. Výraz zanikl, ale do nové češtiny se dostal přes slovenštinu, zřejmě v dobách, když v armádě sloužili smíšeně čeští i slovenští branci.
Takže došlo k dašlímu posunu: kohout = kokot = zvířecí druh = pták. Jinak původní význam základu slova pták (pu-) = něco malého. Samozřejmě pojem relativní – vzhledem k něčemu.
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, vagra Nahlásit |
hmmmmm to by se mu taky mohlo říkat slepice, že.:-)))))
Boláku u tebe je jedna věc jistá, každá tvá otázka je originál,
těžko bych ji někde vyguglila 😁
Doplňuji:
Ani Marsi nevložila odkaz, že by to tu už bylo:-DDDDD
Upravil/a: zzzzz
0 Nominace Nahlásit |
no vidíte, kokot je původem kohout ..a není pravda, jak říká led, že jsou kokoti bez operenia- to platí jenom pro hokejisty
Vážna otázka z vtáčej ríše,
prečo tí krásní operení letúní povetrím sú prirovnávaní k akejsi
časti ľudského tela, bez krásneho operenia?
Žeby sa mu chcelo (rozumej tej časti muža) vznášať v povetrí, alebo
prenocovávať v dutinách…
jaký povyk??? nebuď paranoidní, já tě chválím!!! zrovna teď jsem ti v jedné diskuzi odpovídala 😁
http://www.odpovedi.cz/otazky/myslite-ze-tady-nekdy-dojdou-otazky#discussion
Já mám tvoje otázky ráda 😁
no dyť já vim, ale je to přece otázka jako každá jiná :) zas tolik pozornosti si nezaslouží..sem chtěl říct ;)
další bod v prd..... no fakt ☹ to budu do rána registrovaná, ještě že nejsem proti těm 4%, bo by mě to mohlo aj urazit ☹
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2622 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |