Avatar uživatele
Pavluna

Proč se po 14 dnech kvašení zelí začne ztrácet voda v žlábku pod víkem a vzniká podtlak?

Zajímavá 0 před 400 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kelt

Chtělo by to přesnější popis. Chybí tam většina podstatných údajů. Neznáme množství látek a objem zařízení a další hodnoty. Probíhá zde zřejmě nějaká reakce s určitou rychlostí a to závisí na tlaku, teplotě. Pokud máš uzavřenou soustavu, tak kyslík ve vzduchu v uzavřené nádobě se spotřebuje a vzniká podtlak. Přesnější údaje ti mohou dát na potravinářské ško­le.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
paul1

Zeptal jsem se AI, zde je odpověď:
"Při kvašení zelí vzniká podtlak z několika důvodů.

  1. Jedním z nich je spotřeba kyslíku bakteriemi, které zelí fermentují
  2. Dalším důvodem je rozpouštění plynu, který se uvolňuje při kvašení, ve vodě.
  3. Třetím důvodem je snížení objemu zelí v důsledku jeho změkčení a uvolnění šťávy."

Při podtlaku tedy může se stát, že voda ze žlábku se vlivem podtlaku „vcucne“ do soudku.
Další důvod úbytku vody ve žlábku je její vysychání, je nutné v průběhu kvašení, ale i po něm vodu dolévat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Pod jakým víkem? Zelí se ukládá do kameninového (nebo podobného) soudku, pouze se zatíží kamenem, nebo jinou vhodnou deskou a přikryje nějakou utěrkou, nebo jinou látkou, aby se tam nedostala nečistota. Postaví se někam např. do sklepa s teplotou od 15 až 20 °C. O žádném víku nemůže být řeč. O dalším postupu při kvašení existuje mnoho návodů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

elkon: Zjevně jsi ještě neviděl „soudek“ na zelí. Měli jsme jeden, pro jehož naplnění se kupovalo asi 70kg zelí.

Očistilo, nakrouhalo, našlapalo, pak přišla záležitost s kvašením (tj nějaká ta utěrka, prkený záklop, závaží a pravidelná péče)
Po zkvašení se vršek očistil, soudek zaklopil víkem, utěsnil převařenou vodou právě do toho žlábku…

Něco na tento způsob:
https://www.al­za.cz/hobby/du­ramat-zelak-selsky-hermeticky-s-vikem-5-l-bezovy-d7918113.htm

Z tohoto soudku se zelí průběžně odebíralo, vydrželo v něm (v chladu) téměř rok.
Jako pochoutku jsme měli „okurky“ – košťály ze zelí se při krouhání okrájeli do konvexního tvaru a během pěchování soudku se ukládali mezi ty spodnější vrstvy. Pak když na ně během roku mamka při odebírání zelí narazila, měli jsme svátek 😉

Avatar uživatele
Dochy

paul1: Ten třetí důvod moc nesedí: „snížení objemu zelí v důsledku jeho změkčení a uvolnění šťávy.“
Samo o sobě Ti může být fuk, jestli je ta štáva uvnitř zelí, nebo venku.

A když jsme mi dělali kysané zelí, tak se do soudku pořádně šlapalo a nadbytečná voda se odebírala. U hotového zeli jsem si nikdy nevšiml, že by nějak dál pouštělo šťávu.

Nový příspěvek