Avatar uživatele
talka

Proč se říká cukrářskému výrobku „indián“?

Indiáni snad nejsou čokoládoví, ale rudí.

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, gagaga, marci1, anonym, gecco před 2833 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Indián = sladký polibek.

1. Něco k názvu indián v odkazu

"Indiánek, indiánka = čokoládový koblížek. Rozšiřovala jej Kuchařská kniha domácnosti (indiánky čili buflerky). Obecně bylo známo už r. 1890, pojmenování podle původní žlutohnědé barvy polevy.

Počátkem 19. st. Britové získali území Ašantů, zřejmě se název ašant rozšířil do Evropy i pro pojmenování moučníku, který získat tmavou polevu.

Užíval se i u nás, někde ašant, jinde indiánek.

V holandštině moučník nazývají „černochův polibek“. V současnosti se bouří proti tomu pojmenování nizozemští obyvatelé tmavé pleti. I když nejde o lidi, ale o zákusek. Ale v „holandštině název "negerzoen“ zní hodně pozitivně, vždytˇ chtít od někoho (sladký) polibek, to je přece snad spíše kompliment? Teď jen aby se o tom nedozvěděli Indiáni… "

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-zrovna-v-novem-meste-nad-metuji-rika-indianum-asanti-zakusky

Český název i plnění zákusku jsou obestřeny tajemstvím, i když se uvádí i vztah k Holanďanům či Britům.

2. Tento moučník se objevil ve Vídni, když zač. 19. st. pozval do Vídně maďarský intendant k neobvyklému představení indického mága, který u této příležitosti vytvořil moučník Indianer, který ho mě stále l připomínat.

Lidé ho pojídali při představení, zamilovali si ho. Tehdejší indiánek se skládal ze dvou částí, uprostřed byla šlehačka a byl politý čokoládou.

Nejde o barvu, ale o původ indický.

Zapomněla jsem vložit odkaz
http://life.ih­ned.cz/jidlo/c1-51841460-sladka-tajemstvi-tradicnich-ceskych-zakusku

Mohlo to být tak či jinak, jak uvádí první verze.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Původně se mu říkalo „ašant“. Indián (Indiánek) se asi tomuto zákusku začalo říkat proto, že je polit čokoládou, kterou znali už kdysi Indiáni. Jako platidlo používali kakaové boby. 🙂
„Čokoládu znali již staří Toltékové a Mayové a umění výroby nápoje zvaného Xocolatl si předávali z generace a generaci.“

Zdroj: http://www.choco-cafe.cz/historie-cokolady_p12.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… ale to je od INDa >>> a ti rudí nejsou >>> cukráři se spletli tak jako Kolumbus …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

K annas není co dodat. Snad jen, že indiání nejsou rudí, ale hnědí (i když ne tak jako čokoláda) – název snad vznikl kvůli válečnému pomalování. Zrovna tak, jako japončíci taky nejsou žlutí, s indiány jsou stejná rasa.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
talka

Kepler: otec měl kdysi knížečku "pět lidských ras: bílá, žlutá, rudá, černá, na pátou si nevzpomínám. To je překonáno?

před 2833 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Dodnes v tom není shoda. Já jsem se např. ještě učil o rase indoevropské, asijské, černé. Dneska to jsou jen negroidní, europoidní a mongoloidní. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Lidsk%C3%A1_ra­sa

před 2833 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek