Avatar uživatele
MiKu

Proč se v mnoha receptech míchá olivový olej s máslem, když jsou to dva totálně odlišné tuky?

Asi kvůli chuti, ale zdravé to asi moc není, ne? Když má každý jiný bod zakouření…

Zajímavá 0 před 3046 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
cynique

Míchá se to proto, aby se máslo „nepřipálilo“. Hlavně ale jde o chuť. Příprava jídel na másle je chutnější. Nemusí se nutné použít olivový olej. Řekl bych, že neutrální olej je lepší.

Upravil/a: cynique

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Tato kombinace je chutná a hlavně zdravá. Ghi, přepuštěné máslo je zdravá úprava másla a na smažení sádlo (nic zdravějšího není, některé oleje snáší vysoké teploty, nejsou karcinogenní, ale chybí omega 3, takže ohrožují cévy)..
V „moderní“ době je tzv. bezpečné (ne zdravé) smažit i na rýžovém oleji…
Nejnezdravější jsou všechny tzv. rostlinné tuky, z olejů všechny…Jen 2 nepoškozují lidské zdraví: řepkový a olivový. Velmi nezdravý je olej ze slunečnice, je to „dobrý“ konzervant, proto se na něm v průmyslové výrobě vše smaží a konzervuje… devastuje cévy (trhlinky, záněty), v takových se pak snadno usadí i cholesterol…

Odborníci také uvádějí, že pokud smažíme na oleji, je vhodné přidat alespoň lžíci sádla.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

I malé množství oleje přidané do máselného tuku podstatně zlepšuje schopnost emulgace – v kombinaci s lecitinem z vajec.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jana5678

Já používám při vaření ghí (přepuštěné máslo), do kterého vždy pro chuť přidám pár kapek řepkového nebo olivového oleje, který si kupuji na internetových stránkách https://www.fa­bioshop.cz/ole­je/. Ghí se nepřepaluje a jídlu dá neuvěřitelnou vůni a chuť másla. Někdy používám i oříškový, sezamový, dýňový, chilli olej, aby mělo každé jídlo jinou chuť.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek