Avatar uživatele
anonym

Recept na Marlenku

Ahooj, kdo mi poradí, jak upéct Marlenku?
Díky!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5620 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mandarinka

Postup přípravy receptu:

Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Na pečící papír si obkreslíme 6× tvar, jaký si přejeme mít (pečící formu – kulatou nebo hranatou, můžeme použít i talíř).

Heru necháme rozpustit ve vodní lázni. Pak do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu s kořením. Směs mícháme přibližně 10 minut nebo použijeme elektrický mixer. Mícháme, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Pak jej odstavíme.

Do vyznačeného tvaru si rozdělíme 6× stejný díl těsta a stěrkou ho rozetřeme v co nejtenčí vrstvě. Těsto by mělo asi o 1cm přesahovat od obkreslení.

Každou placku pečeme dozlatova asi 7 – 10 minut. Pokud nemůžeme péct plechy najednou, zopakujeme postup 6×. Pozor na rychlost pečení. Těsto je dost rychle hotové.

Upečené placky odkrojíme pomocí šablony, kterou jsme použili. Přebytečné okraje nevyhazujeme. Najemno je rozdrobíme a použijeme na vrchní posyp marlenky.

Připravíme si krém. Máslo a kondenzované mléko vyšleháme šlehačem v hladký krém.

Sestavíme hotovou marlenku. Každý plát potřeme krémem a vrstvíme.

Nakonec vrch i boky marlenky mažeme krémem a sypeme drobky z odřezků.
Ingredience:
Krém:
máslo 30 dkg
kondenzované mléko 1 plechovka

Těsto:
med 3 lžíce
cukr krupice 30 dkg
perníkové koření
hladká mouka 40 dkg
hera 1 ks
vejce 3 ks
jedlá soda 1 lžíce

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Janulka

Našla jsem recept ještě na Marlen řezy.
Všem přeji dobrou chuť!:o))

MARLEN ŘEZY
1 cela Hera
3 vejce
300g cukru krupice
3 lžíce medu
1 lžička sody
400g hladké mouky

na krém:
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (SALKO) uvařené
300g másla
1 pudink

Postup:
Heru rozpustíme, přidáme vejce, cukr, med a mouku. Vylejeme na dva plechy s
pečícím papírem.

Náplň:
Salko vaříme dvě hodiny ve vodní lázni. Potom utřeme s máslem a s hustě
uvařeným
pudinkem.(míň mlé­ka)

Upečené korpusy rozdělíme každý na 2 – 3 díly, plníme náplní.Na vrchním dílu
musí byt také náplň.Tu pak posypeme mletými ořechy nebo použijeme nadrobené
odřezané kraje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
makyna

Ingredience:

100 g másla,
2PL medu,
250 g cukru,
1 KL octa,
1 PL jedlé sody,
2 vejce,
700 g hladké mouky

Krém:
200 g másla,
1 Salko,
mleté vlašské ořechy, koňak( nemusí být)

Příprava:

  1. Sodu s octem smícháme ve vyšším hrnku – dost vypění, do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, potom ihned odstavíme.
  2. Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, rozdělíme na 7–8 kuliček, každou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat na teplém místě.
  3. Po odpočinutí vyválíme na slabou placku. Protože je těsto dost tuhé, je lepší nejprve udělat delší váleček, který se potom dá lépe vyvalovat na tenkou placku. Péci ve vyhřáté troubě při 190°C asi 4 minuty – nutné hlídat, podle síly placky se čas mění.
  4. Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty 3 hodiny je nutné dodržet.

Můžeme také pro zkrácení času a úsporu energie vařit Salko v Papiňáku necelou hodinu (nezapomenout stáhnout var na minimum, když začne syčet!!!!).
Potom ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu koňaku.

5. Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lencis

Já ji dělám takto 😉

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky.
Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve hrnci rozpustím máslo, med, cukr, poté přidám ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchám vejce, když vznikne hnědá pěna, odstavím z ohně a přimíchám – nejlépe elektrickým hnětačem mouku – jde to ztuha a těžko, ale kdo vytrvá vyhraje :o) Hodinu nechám těsto odležet.
Z těsta pak vyválím 6–7 placek které si vykrojím formou na dort a přenesu na plech. Každá placka se peče asi 2–3 minuty při 175 stupních jinak příliš ztvrdne. (můžete vyválet na pečícím papíře, nebo mezi foliemi)
Krém se připraví jednoduše – kondenzované mléko vařím cca 3 hodiny v plechovce (zkaramelizuje) po vychladnutí vyšlehám s máslem a rumem. Komu se bude zdát málo krému může si přivařit ještě karamelový puding + cukr (jen v 250 ml mléka – jeden puding) a přišlehat ke krému z kondenzovaného mléka a másla.

Placku nejdřív trochu pokapu uvařenou kávou a rumem, pak rozetřu vrstvu krému. Vrstvím až po poslední vrstvu krému.
Odkrojky které my zbyly také upeču a nastrouhám, smíchám s ořechy a celý dort obalím. Celé nechám ještě do druhého dne odležet v lednici.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek