Mně dneska napadly třeba ty piškoty klasického tvaru s polevou nebo biskupský chlebíček. No jo, dnes mě nahání paní Mlsná. Možná to někde je, ale u nás ne-e.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Gus_Fring před 1340 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
To co popisuješ, se koupit dá, ale mě vadí spíše kvalita. V minulosti bylo jídlo kvalitnější, protože byly přísné normy a tím pádem za nekvalitu byl postih. A protože byly normy, byly stejné potraviny pod stejným názvem, ve stejném složení, kdekoli v republice.
3Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, Kepler, Ametyst
před 1340 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V jednom obchodě byl asi před dvěma roky retro týden, tak jsem si tam koupil Vitacit, dezert Metro a chipsy v pytlíku s průhledným okénkem, ale jinak mi tyhle věci nechybějí.
0 Nominace Nahlásit |
Občas se něco najde. Trvale mě chybí třeba obyčejné uzeniny dělané z opravdového masa. Vlašský salát v bývalé kvalitě atd.
0 Nominace Nahlásit |
… jo, točená desítka v začouzené čtyřce s cigárem a gulášek
k tomu >>> dneska v rámci zdraví si to cígo k pivu nedám … a
hospody už taky nejsou, co bejvaly, zlatý časy čundrů …
… jinak, to co scháníš, je normálně k mání v kdejaký
cukrárně …
0 Nominace Nahlásit |
Tzv. klasické piškoty se prodávají v každém obchodě jako cukrářské piškoty a biskup. chlebíček vídám taky často např. v Bille, nekupuji, peču ho sama.
0 Nominace Nahlásit |
Například v masnách se prodávaly nutrie z kožešinových chovů. Mooooc dobré masíčko za pár korun.
0 Nominace Nahlásit |
Drap: a to se dneska jako vyrábějí z umělého masa, nebo ze sóji? Dneska aspoň vím, kolik dělá podíl masa ve výrobku, protože je to povinný údaj. Co jsi baštil za Husáka, jsi vůbec netušil…
elkon: to si snad děláš prdel! Přísnější normy? To jako že v tlačence byly i kusy kůže i se štětinami, tomu říkáš přísnější normy? Byly používané dnes zakázané konzervační látky, jako kyselina benzoová a v uzeninách bylo tolik dusitanů (pragandy), že šlo o zdraví. Zřejmě o té době nic nevíš.
To jsi mě rozesmál, Já na prahu sedmdesátky nevím o té době? Měl jsem kamarádku v potravinářství, na dost exponovaném místě, tak vím jak to bylo. To, co nebylo právě ideální, byl jen zlomek toho, co nám vnucují dnes. Měli jsme jedny z nejpřísnějších norem v Evropě a jejich porušení stálo dost peněz. O složení dnešních potravin, nevíš nic, jsou to samé náhražky, separáty a dochucovadla, které imitují skutečnou chuť. Nejde o zákazníka, ale o kšeft a to nejen v potravinách. Technický vývoj jde sice dopředu, ale kvalita je bídná, právě proto, aby se stále prodávalo a nic nevydrželo.
Normy byly o množství masa v masných výrobcích, o množství soli a
dalších věcech. Ale hygienické normy byly někde jinde. To se sledovalo
třeba u pražské šunky, protože šla na vývoz. Sestra dělala v masně a
vzpomínám si jak vždycky vyprávěla, že v pondělí ráno masňáci
zabušili na stroje a krysy, které neutekly, byly v salámech.
Já chodil na brigádu do pekárny a v neděli večer se dělala první várka
chleba z mouky a zbytků těsta se švábama, který v tom zůstali. Je fakt,
že tahle várka se posílala zkrmit prasatům do JZD.
Dneska se sleduje i počet octomilek, jejichž zbytky zůstanou
v potravinářských fóliích. Když je jich tam moc, nikdo to od výrobce
nekoupí.
No, konečně někdo, kdo si nedělá iluze! Ale i na toto musím říci: no nazdar, to jsem nečekal ani já…
Tak promiň, podle tvého vyjadřování jako puberťáka jsem tě tipoval na míň. Ale to, že o té době pořád nic nevíš, to platí. Na mé námitky jsi radši ani neodpověděl, tak si věř, čemu chceš.
Do dnešních srandovních euronorem se musí vejít i čínská kvalita i zmrazený polotovar na výrobu obyčejného pečiva.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |