Opět začal školní rok, proto se na mě opět obrátila moje známá, zda se někdo se spojením setkal.
Neslyšela jsem, ale vyhledala jsem na netu.
https://olomouc.rozhlas.cz/spojkova-dvojice-jednak-druhak-7985295
Tato spojení užívali W+V jako jazykovou hříčku na jevišti, později v korespondenci.
Připište prosím k odpovědi v anketě několik slov. Děkuji.
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? vagra, johana 56, Drap, fcoop, dust8, independent, aliendrone před 1881 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ano
Několikrát, ale je užívané poměrně zřídka.Napadlo mně, zda někdo použil i třeťjak ?
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, johana 56, aliendrone
před 1881 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano
Ano, setkala a občas to i sama použiji → spíše pro pobavení.
Zajímalo by mne, jak by to vypadalo při větších počtech možností,
třeba při třech, čtyřech, …
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, johana 56, aliendrone
před 1881 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano
Tady to používá aliendrone, ale slyšel jsem to i od jiných.
Upravil/a: Kepler
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone
před 1881 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano
Ano. Někdo z mého okolí používá obě slova. Jednak i druhak.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, annas
před 1881 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano
Zde běžně (Podkrkonoší), dokonce i „třeťak“.
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone
před 1881 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď
Hmmm, až DOTEĎ jsem si se sobě vlastní slušivou skromností myslel, že jde o MŮJ VLASTNÍ příspěvek k obohacení českého jazyka. No není to ani poprvé a nejspíš ani naposledy, co jsem objevil/vymyslel něco dávno známého, vlastně bych měl na to už být zvyklý. :D
Jen jsem měl za to, že NEJDE o spisovné vyjádření, ale když se to dokonce používá v tisku… Sakra, asi budu muset vymyslet něco JINÉHO, chjo. ;) :D
Pokud tedy nepočítám sebe, tak jsem toto užití jinde nezaregistroval.
BTW – Kepler je nadstandardně všímavý, dávejte si na něj MAJZLA! ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Ano
Ano, ale je to neologismus. Pochopitelně nesprávný. Zasjímalo by mě, jak by zněl takový výraz ve smyslu za třetí, za čtvrté…
0 Nominace Nahlásit |
Drap
Několikrát, ale je užívané poměrně zřídka.Napadlo mně, zda někdo
použil i třeťjak ?
Jasně. A pokračuje to až po Smoljak 😉
Ad Kepler,.
připomněl jste mně aliendrona, vybavila jsem si to, ale domnívala jsem se, že je to překlep.
Jinde jsem to ale neregistrovala. Dívka mě dotazem překvapila.
Tak aliendrone je PŘEKLEP?!? Něco jako nedopatřením vytřesený/vyklepaný omyl?!? TSSSSS! TSSSSS! https://www.youtube.com/watch?v=QdTMmKiNpg4
Vidíš to Keplere? Pořád říkám, že ženy jsou nebezpečné a STRAŠLIVÉ bestie, oproti chlapům. Maník ti dá leda tak přes hubu (když je dost dobrej a hustej), OK. Na sebevědomí nakládačka sice nepřidá, ale obvykle se to dá překousnout dřív, než se to fyzicky zahojí.
Zato ŽENA s tebou zorá 20 lánů pole, pak vytře letiště a nakonec pohodí v příkopu u silnice s egem rozdupaným na prach a sebevědomím na nule. A to se ani nemusí moc namáhat! ;) :D :D
Nejde o Váš nick, ale o výraz druhak… Mea culpa, že jsem výraz druhak neopakovala. YU – děsivé …
K Vašim neologismům zřejmě patří pojmenování své sestry/ svých sester. Mladší starší nebo starší mladší? Nejsem si jista, zda ta druhá je starší starší…
Nejde o Váš nick, ale o výraz druhak… Mea culpa, že jsem výraz druhak neopakovala. YU – děsivé …
K Vašim neologismům zřejmě patří pojmenování své sestry/ svých sester. Mladší starší nebo starší mladší? Nejsem si jista, zda ta druhá je starší starší…
Xixixi, mám 2 a OBĚ jsou starší než já. Výraz „starší mladší“ nepoužívám. Takže jen „mladší starší“ a „starší starší“ A co vůbec skara… BABIZNY PRUDIVÉ to jsou, aby bylo úplně jasno! ;) :D :D
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2637 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1064 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |