Díky předem
Zajímavá 0 před 351 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pro nedostatek informací (co „zavařujete“), Vám těžko někdo může
odpovědět.
Držte se receptu/receptury, jak radí elkon 😉
Takto se dělají marmelády/džemy. Horký obsah se dá do horkých
(vypařených sklenic).
Otočí se dnem vzhůru a nechá vychladnout.
Podobně lze nakládat houby, papriky aj.
Některá nakládaná zelenina se zpracovává fermentací. Ta se
nesterilizuje.
Pokud takto „upravíte“ masové vývary, omáčky, polévky apod.
Je vhodné, je uchovávat, omezenou dobu a hlavně v chladu. Něco vydrží
týden , 14 dní nebo měsíc.
Uchovávám tak vývary, pro přípravu polévek, v lednici.
Maminky takto připravují „hotovky“, studentům na VŠ, apod. a dovolenou,
chatu aj. Záměrně uvaří více omáčky, polévky, zarestují a za týden,
10 dní rodina/jednotlivec, zbaští.
Pokud chcete vyrobit konzervu, která vydrží několik měsíců i let (m se
konzumovat do 2 let, ideálně). Kompoty, zeleninu, maso atd. MUSÍTE
STERILIZOVAT. Zavařovat.
I na internetu, jiných receptech je vždy vše podrobně uvedeno. Doporučené časy, teploty. Nejlepším poznáním, je osobní zkušenost (aby ovoce, okurky, zelenina nebyly rozvařené).
0 Nominace Nahlásit |
Často se stane, že obsah sklenice takto při otočení ucpe případné mikroskopické netěsnosti víčka, vzduch se pak k obsahu nedostane a ten se pak nekazí. Záleží co je obsahem. Ale sterilizace to není. Tedy, může být, ovšem záleží na okolnostech, konkrétně na provedení akce. Pokud má sklenice s obsahem při „zavařování“ teplotu 80°C a vyšší (potřebné ke sterilizaci) už při samotném uzavírání víčkem, tak opravdu postačí sklenici jen otočit a jak celý produkt chladne, netěsnosti se dokonale zatáhnou (nejlépe zchladit prudce) a máme jistotu, že přístupu vzduchu bylo zamezeno. A sterilizováno máme (bo 80C). Děkuju.
2Kdo udělil odpovědi palec? led, bauerlukin
před 351 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otočením sklenice dnem vzhůru po zavařovaní zjistíte, jestli je víko dobře a neprodyšně uzavřeno. Když je kolem něj mokro, nebo mláčka, třeba víko vyměnit.
0 Nominace Nahlásit |
Moje mamka zpracovává ovoce tak, že ho svaří s cukrem a případně
s kořením, a ještě horké s nálevem přemístí do sklenic, uzavře
víčkem a pak je kontroluje obrácením dnem nahoru, zda neprotékají.
Případně vymění víčko. Nesterilizuje. Nikdy se jí nic nezkazilo a
vydrželo i několik let v chladnu.
Já jsem takto svařovala houby nebo květák, zalila sladkokyselým nálevem a
také otočila dnem vzhůru a nesterilizovala. Nezkazilo se nic. Je však třeba
mít čisté sklenice, čistá víčka a obojí suchá na závitech.
0
před 351 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otočím tak na půl hod.a sterlizuji dle velikosti sklenice , je to jistota.
0
před 350 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
zajímá mě jestli musím ty sklenice dávat do vroucí vody nebo je možné je jen otočit dnem vzhůru? Jestli se to zavařování tak nahradí. Díky
Ne, do vroucí nikdy, tak vlaźnou a zahřivat a před varem odstavím a nechám v hrnci klidně do druhého dne. Na dno hrnce dát utěrkou, sklenice by se neměly dotýkat mezi sebou.
Otočením dnem vzhůru zjistíte, jestli je víko dobře a neprodyšně uzavřeno. když je kolem něj mokro, nebo mláčka, třeba víko vyměnit.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |