Zdravím,
Od 1.1. 2014 aktivně posiluju a začínám zdravěji žít. Často sleduju
různá videa o posilování, stravě, dietě atd., ale zjistil jsem, že
nejvíce mi pomáhá, když si o nějaké věci přečtu a z ní si udělám
vlastní úsudek.
Jak by jste laicky vysvětlili k čemu jsou sacharidy, bílkoviny a tuky? Co se s nimi v těle děje a co dělají? Jaká je hlavní složka pro růst svalů a proč? Tuku, jako uložené energii si myslím že rozumím, ale každá rada dobrá.
Hledal jsem, ale všude jsou odborné články, které mi hlava moc nebere.
Díky.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Verona14 před 3768 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nedá se to jen tak zkratkovitě vysvětlit. Chce to studovat a studovat. 🙂
Zdroj: http://www.fitcoach.cz/?p=15430
5Kdo udělil odpovědi palec? quentos, suaeda, anonym, Nazdar Bazar, Nechápavé
před 3768 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Marci1 dala dobrý odkaz. Na internetu je odkazů daleko více. Ve
zkratce:
TUKY mají nejvíce energie v kJ. Je lepší je omezit, ale z jídelníčku
není dobré je úplně vyřadit. Např. vepřové sádlo obsahuje mimo tuků
i potřebné stopové prvky.
CUKRY. Ty jednoduché, např. glukoza (cukr hroznový) dodají tělu rychlou
energii při námaze třeba při sportu. Klasický cukr – sacharoza není moc
dobrý a je bohužel obsažen skrytě v nerůznějších potravinách a
nápojích. Složité cukry – např. škroby mají výhodu, že dodávají
tělu energii postupně.
BÍLKOVINY – zejména živočišné jsou nezbytné pro stavbu těla. Jsou to
složité sloučeniny, které jsou složeny z aminokyselin, které využívá
naše tělo při tvorbě svalů a orgánů. Rostlinné bílkoviny nemají
všechny potřebné aminokyseliny pro naše tělo. Bílkoviny jako jediné umí
mimo tvorby nových tkání nahradit i energii potřebnou pro naší činnost.
To jest, že umí nahradit cukry, či tuky.
Jak jsem uvedl na začátku, tak nelze sledovat jen tyto 3 základní složky
potravy. Naše tělo potřebuje nezbytné prvky (Ca, Fe, Zn, Cu a další).
Pokud některý v naší stravě chybí můžou nastat vážné zdravotní
komplikace. Dále musíme dostat ve stravě vitamíny a další komponenty.
Opravdu jak napsala marci1 není to jednoduché. Jídelníček by měl být
pestrý, ale neměli by jsme se přejídat. Přebytečnou energii ze stravy by
jsme měli spálit nějakou aktivitou (prací, sportem).
0 Nominace Nahlásit |
to je složité…
cukry mají prvotně funkci jako zásobárna energie, také funkci stavební a
zásobní, , odbourávají se v procesu zvaném glykolýza, základním cukrem
je glukóza, která je součástí všech složitějších cukrů,…
tuky jsou největší zásobárnou energie, stejné množství tuku má dvakrát
tolik energie jako stejné množství cukru nebo bílkoviny, tuk má také
důležitou termoregulační a ochranou funkci- ochraňuje různé orgány,
třeba ledviny,…
bílkoviny mají také energetickou fukci, ale většina organismů si je
nemůže uchovávat do zásoby, také mají funkci katalyzátorů- enzymů,
informační, zodpovídají za obranyschopnost,… bez bílkovin a nukleových
kyselin, které jsou součástí DNA by nebyl život,…
0 Nominace Nahlásit |
Vybrala jsem méně odborné, srozumitelnější zdroje 🙂
Pravda, chce to studovat!
SACHARIDY
Také cukry, uhlohydráty nebo glycidy. Zásobují tělo energií.
MONOsacharidy: Nejdůležitější pro lidský organismus je glukóza.
Zajišťuje energii pro svaly a je jediným možným zdrojem pro mozek.
Fruktóza neboli ovocný cukr je vcelku bezpečný sacharid (raději ovoce než
sirup). Galaktóza. Vzniká při štěpení mléčného cukru zvaného
laktóza.
DIsacharidy: 2 molekuly, nejznámější je sacharóza = řepný cukr. Zvyšuje
hladinu cukru v krvi. Po rozštěpení sacharózy vzniká glukóza a fruktóza.
Při nadbytku tvoří tukové zásoby ⇒ omezit, vyhýbat se jim. Laktóza je
mléčný cukr. Maltóza je sladový cukr.
OLIGOsacharidy – pro sportovce má význam maltodextrin.
POLYsacharidy – komplexní sacharidy. Výhodou je postupné uvolňování
energie v organismu a tím zabezpečí vyváženou hladinu glukózy v krvi.
Rostlinné – škroby. Živočišné – glykogen, vzniká štěpením
v játrech.
http://www.fitvit.cz/clanek/sacharidy-druhy-a-vyznam
BÍLKOVINY – PROTEIN
Základní živiny, slouží pro stavbu a obnovu tkání, pro tvorbu hormonů,
dobrou imunitu a tvorbu erytrocytů. Živočišný nebo rostlinný původ.
Nedostatek bílkovin nepříznivě ovlivňuje tělesný i duševní vývoj.
Nadměrný přísun je naopak velkou metabolickou zátěží pro játra
i ledviny.
http://galenus.cz/clanky/vyziva/bilkoviny-bilkoviny-ve-vyzive
http://www.dietologie.cz/teorie/bilkoviny/kde-je-nejvic-bilkovin.html
TUKY – LIPIDY
Další základní složka potravy. Zásobárna energie. Rozpouštějí se
v něm některé vitamíny (A, E, D). Spolupůsobí při tvorbě buněčných
membrán a jsou důležité při vzniku tak důležitých látek jako např.
testosteron nebo prostaglandiny. Chrání vnitřní orgány, slouží jako
tepelná izolace těla od případného přílišného chladu. Některé tuky,
ze skupiny tzv. zdravých, mohou pomoci při jeho odbourávání (omega-3,
kyselina linolová čili CLA).
Dále viz zdroj: http://www.fitvit.cz/clanek/tuky-rozdeleni-a-vyznam
Je mnoho dalších potřebných látek, vitamínů, kovů, stopových
prvků… :)
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3768 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozhodně je všechny tělo potřebuje ale v určité míře. Nemůže se dokonce úplně vynechat ani jedna z těchto složek i když třeba hubnete. Tělo k tomu aby fungovalo tak jak má potřebuje jak tuky tak sacharidy, bílkoviny i vlákninu.
Sacharidy
Ve formě cukru přecházejí sacharidy hned do krve a dodávají tudíž rychle
energii. Vyskytují se hlavně v rostlinných potravinách, jako jsou
obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny, brambory aj. Ideální formou pro
příjem sacharidů by měly být škroby, které přecházejí do krve jen
pomalu, a tím na dlouho zasytí. Přebytek je pak ukládán ve formě tukových
zásob.
Bílkoviny (proteiny)
Tento základní kámen potravy dodává právě tolik energie jako sacharidy,
ale bílkoviny se využívají k výstavbě hormonů, enzymů, buněk, kůže,
vlasů atd. Teprve při extrémním zatížení se začnou spalovat
aminokyseliny – stavební kameny bílkovin – a vytvářet tak energii.
Přílišný přísun bílkovin je nebezpečný, neboť se produkty jejich
rozkladu ukládají uvnitř těla (žíly, věnčité tepny) a není tedy tak
nápadný jako ve formě vnějších tukových polštářků. Navíc bílkoviny
ve větším množství zatěžují ledviny a dlouhodobě hrozí onemocnění
cév.
Tuky
Dodává víc než dvakrát tolik energie co sacharidy a bílkoviny. Kromě své
funkce jako dodavatel energie je tuk zapotřebí jako stavební hmota
buněčných stěn, hormonů, látek přenášejících informace aj.
Přílišné množství tuku velmi rychle zvyšuje tělesnou váhu a vytváří
riziko kornatění tepen.
0
před 3764 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |