Avatar uživatele
TomBa

Uvádí se, že citron je zásadiá potravina? Proč?

pH ctronu je cca 2, čili je to potravina kyselá, ale uvádí s, že je zásaditá.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3657 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Proč je citron zásaditá potravina? Vysvětlení najdete v odkazu, v němž je stejná otázka.

http://www.io­nizator-vody.cz/faq

„Jak se určují zásadité/kyselé potraviny a proč citrón patří mezi ty zásadité?“

"Pojmy kyselé a zásadité potraviny jsou často mylně dávány do souvislosti s chutí těchto výrobků. Dokonalým příkladem jsou citróny. I když obsahují organické kyseliny, chutnají kysele, jsou to alkalické (zásadité) potravinářské produkty.
Zda jde o produkt kyselý nebo alkalický, se určuje po spálení produktu a přezkoumání popela. (Tato metoda odpovídá vstřebávání výživných látek v buňkách, během kterého se váže kyslík, nebo jinými slovy spalují se potraviny.) V závislosti na typu minerálů, to, co zůstane v popelu – představuje kyselé nebo zásadité sloučeniny – potravina je označena jako alkalická (zásaditá), nebo jako kyselá.
V popelu z citrónů se nacházely minerály označené jako zásadité sloučeniny: sodík, draslík, vápník, atd. Právě proto jsou citróny zásaditou potravinou.
Naproti tomu v popelu albuminových potravin obsahují ve vodě rozpustné bílkoviny (jako maso, ryby, tvaroh, sladké mléko, luštěniny, atd.), které obsahují fosfor, síru a dusík, dominují sloučeniny kyselých minerálů. Tedy tyto produkty označujeme jako kyselé.
Při určování typu potravin se předpokládá, že buňky plně vstřebají všechny výživné látky (oxidace) a že kyselost nebo zásaditost popela závisí výhradně na minerálech. Bohužel 97 % výživných látek se nevstřebá (nespálí) plně (při oxidaci). Proto je tu navíc kyselý odpad organického původu, jako forma moči a kyseliny mléčné.

Shrneme-li informace o potravinářských produktech z různých zdrojů, lze říci, že většina zeleniny, hlávkový salát, ovoce a čerstvé šťávy jsou zásadité výrobky, zatímco maso a výrobky z něho, ryby, obilí, atd., jsou kyselé produkty.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Z vědeckého hlediska je tvrzení, že citron je zásaditý, nesmysl. Zásaditost či kyselost látek je určována hodnotou aktivity oxoniových iontů, a to pouze v roztoku, nikdy ne v tuhé látce, např.v popelu. V popelu se dá pouze zjistit přítomnost zásadotvorných či kyselinotvorných látek, ale ta v žádném případě nic nevypovídá o zásadité či kyselé reakci původní látky, ze které byl popel získán.

Takže správné tvrzení by bylo – citron je potravina s obsahem zásadotvorných lá­tek.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Eglantine

Kyselý citron se díky vysokému obsahu zásadotvorných minerálních látek chová při trávení zásadotvorně. Zásadotvorné minerální látky jsou vápník, hořčík, sodík, draslík a železo.Citron je sice kyselý, ale v organismu se chová zásadotvorně, tzn., že neutralizuje nadměrnou kyselost. Je tedy nesmírně důležitý při začínajících onemocněních, kdy pomáhá vyburcovat naši imunitu tím, že odkyselí organismus.

Zdroj: http://gemmote­rapie.cz/rady_by­linare_karla-s106/odkysele­ni_organismu_ci­tronem-s122/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Kdyby mi student u zkoušky řekl, že citon je zádasitá potravina, tak ho vyrazím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
deniosek

Tak to jsem překvapen, že kyselost a zásaditost se určuje podle toho , co zbude. Čili, co kdo ze sebe vydá do civilizovaných porcelánových pohárů a po spláchnutí to putuje potrubím pryč. A jelikož voda či meloun asi moc nehoří, tak jsou zásadité od pohledu i chuti, že? Díky! Kyselina listová asi bude zásadotvorná. Ono se píše, že když do zásadotvorné potraviny přimícháme kyselinotvornou, tak je to pak celé kyselinotvorné? No selsky řečeno: budu si asi myslet pravý opak a hlídat raději kalorie a maximálně pH moči. Ta spálená není !!!

před 1502 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek