Proč je citron zásaditá potravina? Vysvětlení najdete v odkazu, v němž je stejná otázka.
http://www.ionizator-vody.cz/faq
„Jak se určují zásadité/kyselé potraviny a proč citrón patří mezi ty zásadité?“
"Pojmy kyselé a zásadité potraviny jsou často mylně dávány do
souvislosti s chutí těchto výrobků. Dokonalým příkladem jsou citróny.
I když obsahují organické kyseliny, chutnají kysele, jsou to alkalické
(zásadité) potravinářské produkty.
Zda jde o produkt kyselý nebo alkalický, se určuje po spálení produktu a
přezkoumání popela. (Tato metoda odpovídá vstřebávání výživných
látek v buňkách, během kterého se váže kyslík, nebo jinými slovy
spalují se potraviny.) V závislosti na typu minerálů, to, co zůstane
v popelu – představuje kyselé nebo zásadité sloučeniny – potravina
je označena jako alkalická (zásaditá), nebo jako kyselá.
V popelu z citrónů se nacházely minerály označené jako zásadité
sloučeniny: sodík, draslík, vápník, atd. Právě proto jsou citróny
zásaditou potravinou.
Naproti tomu v popelu albuminových potravin obsahují ve vodě rozpustné
bílkoviny (jako maso, ryby, tvaroh, sladké mléko, luštěniny, atd.),
které obsahují fosfor, síru a dusík, dominují sloučeniny kyselých
minerálů. Tedy tyto produkty označujeme jako kyselé.
Při určování typu potravin se předpokládá, že buňky plně vstřebají
všechny výživné látky (oxidace) a že kyselost nebo zásaditost popela
závisí výhradně na minerálech. Bohužel 97 % výživných látek se
nevstřebá (nespálí) plně (při oxidaci). Proto je tu navíc kyselý odpad
organického původu, jako forma moči a kyseliny mléčné.
Shrneme-li informace o potravinářských produktech z různých zdrojů, lze říci, že většina zeleniny, hlávkový salát, ovoce a čerstvé šťávy jsou zásadité výrobky, zatímco maso a výrobky z něho, ryby, obilí, atd., jsou kyselé produkty.
0 Nominace Nahlásit |
Z vědeckého hlediska je tvrzení, že citron je zásaditý, nesmysl. Zásaditost či kyselost látek je určována hodnotou aktivity oxoniových iontů, a to pouze v roztoku, nikdy ne v tuhé látce, např.v popelu. V popelu se dá pouze zjistit přítomnost zásadotvorných či kyselinotvorných látek, ale ta v žádném případě nic nevypovídá o zásadité či kyselé reakci původní látky, ze které byl popel získán.
Takže správné tvrzení by bylo – citron je potravina s obsahem zásadotvorných látek.
0 Nominace Nahlásit |
Kyselý citron se díky vysokému obsahu zásadotvorných minerálních látek chová při trávení zásadotvorně. Zásadotvorné minerální látky jsou vápník, hořčík, sodík, draslík a železo.Citron je sice kyselý, ale v organismu se chová zásadotvorně, tzn., že neutralizuje nadměrnou kyselost. Je tedy nesmírně důležitý při začínajících onemocněních, kdy pomáhá vyburcovat naši imunitu tím, že odkyselí organismus.
Zdroj: http://gemmoterapie.cz/rady_bylinare_karla-s106/odkyseleni_organismu_citronem-s122/
3Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, da ny, Coccinella7
před 3687 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kdyby mi student u zkoušky řekl, že citon je zádasitá potravina, tak ho vyrazím.
0 Nominace Nahlásit |
Tak to jsem překvapen, že kyselost a zásaditost se určuje podle toho , co zbude. Čili, co kdo ze sebe vydá do civilizovaných porcelánových pohárů a po spláchnutí to putuje potrubím pryč. A jelikož voda či meloun asi moc nehoří, tak jsou zásadité od pohledu i chuti, že? Díky! Kyselina listová asi bude zásadotvorná. Ono se píše, že když do zásadotvorné potraviny přimícháme kyselinotvornou, tak je to pak celé kyselinotvorné? No selsky řečeno: budu si asi myslet pravý opak a hlídat raději kalorie a maximálně pH moči. Ta spálená není !!!
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |