Samozřejmě nemusejí jíst celé dny jen zeleninu. Sem tam by si mohli dát
i něco méně zdravého. Ale nejíme těch tuků a cukrů až mnoho?
Známá-diabetoložka mi někdy vypráví o tom, co a kolik toho lidé jedí a
jak moc si zhoršují svůj zdravotní stav. Potom se diví, že přijdou
o nohu, nebo oslepnou atd. Nechci být za mentora, také jím někdy
„nezdravá“ jídla, ale opravdu nám nezáleží na našem zdravotním stavu
a na tom, zda svůj život prožijeme bez vážných nemocí? Myslíme na naše
děti, vnuky? Děkuji za odpověď. 🙂
Doplnění: Není to o zelenině, ale o tucích a cukrech. 🙂
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? da ny, replicator, anonym, Chrochta před 2916 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Myslím, že většina lidí o tom ví a je jim to celkem jedno. Zvláště když jsou vystaveni různým i protichůdným názorům „odborníků“ co je zdravé a co ne. Často jde o PP (product placement, vlastně skrytá reklama). Nicméně názorům lékařů a svým vlastním poznatkům věřím více. A je mi to stejně skoro jedno, jen si mírně upravuju svůj jídelníček, ale jen do té míry aby mi to pořád chutnalo.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit |
ČR je popelnicí evropy a je třeba si ujasnit co jíme, takže se na to podívejme:
Nechci Vám brát iluze, ale ...... Pokud se však podívám na kvalitu
potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co
se tu před těmi dvaceti léty jedlo.
Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech,je skutečně rozmanitá. Na
straně druhé se za touto „rozmanitostí“ skrývají jen různé barevné
obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které
bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi
a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná
užitná hodnota a vliv na zdraví.
Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu
zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty
obsahovaly škrob atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou
dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným
(sójovým). Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení
obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt.
Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová
hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou
v tom usmrceny mikroorganismy.Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou
sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou
rostlinnou (sója) anebo škroby. Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly
s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek.I v dražších
zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je
pouze odstředěné mléko a zmrzlina je „zkvalitněna“ tukem
rostlinným.Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to
nastavováno vodou!Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech,
nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi
tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze
svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.České
párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to
drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají
zvlášť. Zbytek – tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty
a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se
do párků a klobás, v případě párků do 40,– Kč za 1kg tvoří se
sójou, chemikáliemi, céčky atd.jejich hlavní složku. Kdo kupujete
dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte.
Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších
párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti
potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM –
strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená
z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví.
Akorát, že to žereme!(Pro zajímavost – separáty se vyráběly
i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se
vyrábí i dnes.Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou
barvu, narve se tam chemie.Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu
samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které
vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes
vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou
strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky
obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky
dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece
dietní! Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za
pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se
vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se
dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím
neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se
prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové
zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální
směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede
upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko.
Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií.Navíc se neustále
snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se
neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval
křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která
druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve
které je s bídou
10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých
„kečupech“ vyskytuje na druhé straně malý název „kečupová " či
"rajčatová omáčka.“ Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy,
ale viděly rajčata leda tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je
„nastavováno“ vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do
některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná
sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která
nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických
konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a
dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží
a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na
klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.Lečo s klobásou již dávno není ta
dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo
žaludkem a ta „klobása“ je sójová. Hovězí a
vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu
rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely
v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty „kvalitnější“
konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze
ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány
škrobem, moukou a drůbežími separáty. Prošlé maso ze supermarketů je
očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako
specialita
k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby
vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a
dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky.
Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je
ovocná příchuť.Z českého piva se povětšinou staly europatoky
univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který „přeskakuje“
klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají
i následky požití těchto chemikálií – rektální zvracení čili
sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň
trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají
tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň
vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako
„šampáňo.“
Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná
o perlivé víno." A dalo by se pokračovat.Pokud si někdo myslí, že když
si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena
vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci
celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin. Zmrzlina
Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí
z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.Takových a různých
dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř.
Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové
chuťovky, jako např. „dietní“ drůbeží hamburgry, které se skládají
z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových
kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se
uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny,
aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají
nás doby, kdy budeme doslova „žrát“ takové potraviny, jaké známe
z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou
inspirovat českým filmem „Návštěvníci,,
kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako
tradiční, ovšem jejich náplň je „božská“ (jen Bůh ví, co v tom
je!).
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.Párky, které obsahují
maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do
příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za
socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá
v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich
spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází
z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel
výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např.
nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou
cenu koupíte „špekáček,“ který obsahuje pouze 27% masa.Česko se
v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/budeme-se-chodit-past
8Kdo udělil odpovědi palec? annas, BLONDY, marci1, Slecna 007, Boy 13, luckykubrt, dubraro, replicator
před 2916 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Milá marci1, odpověď na tuto otázku není jednoduchá:
Zelenina není jídlo, ale dobrá vláknina ;).
Pro středoevropana, Čecha není přirozená konzumace čerstvé zeleniny a
mnoha druhů skleníkového a exotického ovoce po celý rok.
Chybuje se v těhotenství konzumací pomerančů a prvními příkrmy
nemluvňat (banány) neznalými matkami..
Půda je již natolik vyčerpaná, že mnoho minerálů a vitamínů ovoci a
zelenině nepředá (zdravá forma hnojení je již nutná.....).
Naším problémem je nevhodná kombinace z biochemického hlediska a funkce
našeho organismu.
Mnoho lidí se zajímá o to co jí, jdou z extrému do extrému
(vegetariáni, vegani, RAW, PALEO strava). Nebezpečí je v tom, že to, co si
rodiče zvolili nutí svým dětem ⇒ neduživí jedinci. Sami jedli do 15 –
20 let vše, ale své děti o to připraví.
Pak jsou ti, kteří se cpou opravdu nezdravě (pytlíky palmáčových
brambůrků, sušenek, koblihů atp.). Stačí postát u pultu s uzeninami =
frčí to nejlevnější, akce,… Ti, co se zajímají o podíl masa
v šunce, salámu, párcích naštěstí přibývá.
Také se podivuji, když maminka zakoupí párky (50% masa) a hned 1 nacpe do
ruky své 2 – 3 leté ratolesti sedící v nákupním koši. Od malička se
dětem dává mnoho sladkostí (i obrovské pytle kukuřičných křupek).
Pravdou je, že mnoho obézních lidí jí málo a nepravidelně, díky
malnutrici jejich stresované tělo tvoří zásoby…
Obecně lidem chybí bílkoviny (zdrojem je maso, luštěniny, vejce, nezdravá
soja a proteinové doplňky. U mléčných výrobků si tělo nemá vcelku co
vzít).)
Zdravé tuky v rozumné míře neškodí a ve zdravých cévách se cholesterol
neusazuje, jen proběhne. Pravdou je, že Hera v akci za 9,90 je nacpaná
v mnoha nákupních koších a korunu tomu dává slunečnicový olej!
Na vzniku mnoha chorob se z 80% podílí psychika (myšlení, stres) a
nedostatek některých vitamínů a minerálů.
Diabetes je zvláštní kapitola, znám 5 pacientů, kteří po celý svůj
dospělý život jedí střídmě a relativně zdravě (až na ty typické
české nevhodné kombinace způsobující dyspepsie všeho druhu), jsou
váhově v normě a přesto jsou léčeni…
Je dobré vědět co jíme a jak na to :D…
0 Nominace Nahlásit |
Kde jste na to přišla že je zelenina zdravá ?
Ano – z domácí zahrádky zdravá snad bude ,
ale dle kontroly SPI v supermárketech ze 60 % byla v zelenině analyzována
přítomnost pesticidů , dusičnanů , těžkých kovů atd. , které ani po
opláchnutí nezmizí .
Doba , kdy byla zelenina nezávadná je už dávno pryč a asi se ani
nevrátí .
0 Nominace Nahlásit |
Copak o to, lidé si to třeba i uvědomují. Ale kde ty zdravé potraviny vzít? A kde vzít na ně?
0 Nominace Nahlásit |
Ze zdravé výživy a bio potravin se stal marketingový nástroj a živná půda pro extrémisty. Diabetoložka má nejspíš ze své pozice pravdu. Nevšiml jsem si ale, že by na ulici přibývalo beznohých nebo slepých. Věk se prodlužuje, nepostihují nás žádné epidemie z vadných potravin. Na trhu jsou potraviny z pravých surovin i z levných náhražek. Nevidím v tom žádný problém.
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, marci1, Slecna 007, lenkasvob
před 2915 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Lidsky zaludek je tak delany, ze bychom mohli jist i hrebiky. Kdo je zdravy, tomu ani tzv „nezdrave“ jidlo neuskodi. Na nemoce ma asi vetsi vliv psychika, nez jidlo.
0 Nominace Nahlásit |
Přírodní cukry a tuky nejsou problém. Šílené je, že lidi do sebe cpou „potraviny“, které se vyrábí v továrnách a svým složením a charakterem připomínají spíše umělé hmoty.
0 Nominace Nahlásit |
Předpokládám, že si to lidé uvědomují dobře (ale pochopitelně
hlouběji ti, kteří se o zdravou stravu více zajímají a vyhledávají si
informace), ALE nedokážou se těch potravin zbavit – dle mého názoru jde
o zvyk a závislost. Je to dobré, zasytí to a dokonce i ušetříme! Takhle
spousta z nás přemýšlí, ale samotná skladba jídelníčku stojí až
někde na konci, ačkoliv milerádi říkáme, že ,,zdraví máme jen jedno".
Lidé zkrátka potřebují ,,spadnout na hubu" (ocitnout se v nadváze, dostat
cukrovku, zničit si zubní sklovinu…), aby nad sebou začali přemýšlet.
A u dětí by měla být pozornost o to větší, jelikož si budují
základy do budoucna – z párků a sladkostí moc vitamínů a minerálů
nezískají, potom jsou náchylnější k nemocem.
Aby byl dotyčný fit, nemusí být nutně vegetariánem či veganem, kouzlo je
v maličkostech, ve výběru vhodnějších variant – např. místo
smaženého zvolit úpravu na páře. A pomalu opouštět průmyslově
zpracované potraviny, které jsou na škodlivé tuky a cukry velmi bohaté.
Smutné však je, že nemáme záruku ovoce, zeleniny a dalších darů
přírody bez pesticidů a jiné chemie. Pokud to jde, nejlepší je pěstovat
si vlastní, nebo si vyhlídnout dobrého farmáře. Jestliže máme zájem
o zlepšení životního prostředí, které s tématem zdraví úzce
souvisí, o vodu, která neobsahuje cizí hormony, vzduch, který není cítit
smogem – každý z nás pro to musí něco udělat! Ničíme si půdu pod
nohama a tím i sami sebe. Tím chci říct, že pokud dostanete chuť na
jablka, přemýšlejte u toho i ekologicky 🙂 Noste si s sebou bavlněný
sáček na více použití. Nejen, že se vyhnete plastu, který do potravin a
zejména balených vod propouští spoustu škodlivin, ale také omezíte odpad
a přidáte pomocnou ruku k budování lepších zítřků ve větším
měřítku. TOHLE jsou věci, které mají skutečný smysl.
0 Nominace Nahlásit |
Je mi celkem jedno co jim, protože mi po chemii nikdy nic není, proto se jen vyhybam ďábelským umělým sladidlum.
0 Nominace Nahlásit |
Jím to, co mi chutná. O tom jestli je to nezdravé nepřemýšlím. Zatím se cítím zdravě. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Vy byste si měla prvně stanovit definici, co je zdravé. A co tím získáte? Zdravé není to, co tvrdí reklama. Módní potraviny jsou velmi drahé. Budete víc zdraví, když občas sníte drahou potravinu? Jak se to projeví? Budete víc vydělávat, budete šťastnější?
Kontrolovat obsah masa v šunce není zdravé. Pisálci píšou že je něco zdravé pokaždé jinak podle toho, co zrovna potřebují prodat. Od druhé světové války už se ví, co tělo potřebuje, vitamíny minerály, živočišné bílkoviny a tuky, vlákninu a čerstvé plodiny.
Za socialismu začal trend v reklamě chválit to, čeho je přebytek. Když budete jíst ryby, tak se nic kladného nestane, jen si poněkud zkrátíte život, což pro stát znamená méně důchodů a méně výdajů na zdravotnictví. To ale neznamená, že budete víc nemocní. Právě lidi, kteří jedí potraviny zpomalující stárnutí jsou více nemocní, neboť s věkem roste počet a komplikace nemocí.
http://www.stalemladi.cz/nejmasovejsi-jed-repkovy-olej-ukroji-nam-10-let-ze-zivota/
V současném světě potřebujete nejen znát, které potraviny jsou zdravé. Neboť na délku života či délku bezbolestného mládí potřebujete znát především potraviny škodlivé. Na škodlivé potraviny je nejvíce reklam.
Co není škodlivé? Škodlivé nejsou éčka, herbicidy, pesticidy, dusičnany, sůl, tuky, cholesterol ani červené maso. Vše, co tvrdí pan Tuna, tak je neškodné. On je rozvratník placený, aby odpoutal pozornost od skutečných jedů a snížil výdaje na staré lidi.
Co je škodlivé? Kumulativní jedy urychlují stárnutí a vyvolávají choroby. Proč? protože v dnešní době se většina jedů hlídá a povolené koncentrace jsou bezpečné. Jenže kumulativní jedy nelze odstranit a nejde dosáhnout bezpečných limitů. Ty jsou mnohonásobně překračovány.
Upravil/a: lenkasvob
0 Nominace Nahlásit |
Je mi 66 let a neužívám žádný chemický lék. Na druhou stranu denně užívám přírodní doplňky stravy, protože bez nich se dnes nedá udržet vnitřní rovnováha, tedy zdraví. V jednom odborném vědeckém klipu bylo řečeno, že lidské tělo potřebuje denní přísun nejméně 85 různých druhů vitamínů, minerálů a dalších bioaktivních látek aby byl buňky vyživovány správně. Prostřednictvím běžně dostupného jídla to prostě není možné. Dnes již i lékaři připouští, že tzv. komplementární (doplňková) medicína má své opodstatnění. A vůbec nejúčinnější je prevence. Takže všichni ti, kteří prohlašují, že jsou zdraví a budou jíst to, co jim chutná, budou za pár let čelit nějaké civilizační chorobě. Více na www.zlate-zdravi.cz
0 Nominace Nahlásit |
Mnoho lidí v dnešní době na ovoce a zelenini ani nemá,je dražší než jiné jídlo.
0 Nominace Nahlásit |
Lidé si to uvědomují až moc dobře,
na rozdíl od Da ny si myslím, že ani
matky malých dětí nejsou neznalé.
Problém vidím v nedostatečné kontrole výrobců a dovozců potravin.
[Některých funkcí by se stát vzdávat neměl a měl by v nich být mnohem
důslednější.]
Další otázka je cena.
Poznámka:
Lidé „nepřicházejí o nohu“ kvůli tomu, že jedí cukr.
Vznik diabetu (cukrovky) z tohoto důvodu je pověra,
která (pokud vím) zatím nemá reálný podklad.
0
před 2915 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1191 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 945 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |