Avatar uživatele
zjentek

Vejce, pokud plavou, již nejsou vhodná ke konzumaci?

Říká se to, ale co je na tom pravdy? Čerstvá vejce patrně leží u dna, když je ponoříte. No ale pokud vám vejce plavou a vy je potom přesto rozklepnete (nebo třeba rozlousknete, tomáš fuk), tak je často od čerstvých vajec nerozeznáte. Voní stejně, mají stejnou strukturu, chutnají stejně, tváří se stejně…

Tak je to je s těmi vejci ve skutečnosti? Plavou, neplavou… A co když vajíčka ve vodě teprve zvedají zadečky?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1674 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Co radí odbborník.,

Čerstvé vajíčko ale poznáte, i aniž byste ho rozklepli: Na svém širším konci má totiž každé vejce vzduchovou bublinu, čerstvé docela malou, ale jak vajíčko stárne, bublina se zvětšuje.

K úspěšnému provedení testu tak stačí ponořit jej do sklenice s vodou: Pokud zůstává ležet u dna, je superčerstvé, jestliže se staví na špičku, ale neplave ke hladině, uplynul od snášky asi týden, a pokud vyplavalo docela, doba jeho použitelnosti co nevidět vyprší." atd.

Zdroj: https://www.li­dovky.cz/relax/do­bra-chut/jak-poznat-cerstva-

„Vajíčka na několik způsobů. Znáte je všechny?“
https://hobby­.instory.cz/705-vajicka-na-nekolik-zpusobu-znate-je-vsechny.htmlvejce-sefkuchar-poradi-zarucene-triky.A120418_143­117_dobra-chut_glu

Vejce můžete použít, ale tam, kde se déle peč či vaří a nejíte žloutek „polosyrový“, nebo se bílek rozteče při vaření. Vejce samozřejmě nesmí zapáchat.

Pokud je vejce čerstvé a vaříte je natvrdo, špatně se loupe. Třeba pro přípravu ztracených vajec zase potřebuje mít vejce co nejčerstvější.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek