Avatar uživatele
tom004

Víte,proč je alobal z jedné strany lesklý?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? kapka, iceT, hanulka11, barnajka, anonym, casey před 5027 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Tak se musím přiznat, že mě nikdy nad tím nenapadlo se zamyslet proč tomu tak je…a hledala jsaem a našla toto

Při výrobě tenké hliníkové fólie – alobalu, jsou hliníkové pláty postupně protahovány mezi ocelovými válci. Mezera mezi válci se stále zmenšuje a vzniká tak deformací tlakem stále tenčí alobalová fólie. Vyrábí se tak velmi tenká fólie o tloušťce kolem 0,006 mm. Silnější alobal (např. na použití při grilování) má tloušťku kolem 0,015 mm (15 mikrometrů).

Proč má však alobal jednu stranu matnou a druhou lesklou? Při výrobě fólie se z důvodu úspory místa protahují ve stroji mezi válci dva tenké pláty alobalu najednou. Vnější strany obou kusů fólie se dotýkají ocelových válců, kterými jsou protahovány a tak jsou lesklé. Části alobalu, které jsou ve stroji přitisknuty k sobě navzájem, mají po vytažení matný povrch. Díky měkkosti hliníku dojde totiž k prolnutí obou vrstev a vznikne matný a drsnější povrch než při kontaktu hliníku s ocelovým válcem.

Této vlastnosti alobalu lze v kuchyni také využít. Lesklá strana odráží tepelné záření více než matná. Proto chcete-li udržet pokrm v troubě dlouho teplý, lesklá strana směřuje ven. Naopak, potřebujete-li upéct a uvařit rychle, pokrm upravujte s matnou stranou alobalu směřující ven. U silnějších folií však mohou být obě strany lesklé

Zdroj: http://fyzmatik­.pise.cz/118717-alobal-nebo-staniol.html

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jarmila

Tak to je skutečně zajímavé, nikdy jsem o tom neuvažovala, ale teď už se tím budu řídít. Díky.

před 5017 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek