Tak se musím přiznat, že mě nikdy nad tím nenapadlo se zamyslet proč tomu tak je…a hledala jsaem a našla toto
Při výrobě tenké hliníkové fólie – alobalu, jsou hliníkové pláty postupně protahovány mezi ocelovými válci. Mezera mezi válci se stále zmenšuje a vzniká tak deformací tlakem stále tenčí alobalová fólie. Vyrábí se tak velmi tenká fólie o tloušťce kolem 0,006 mm. Silnější alobal (např. na použití při grilování) má tloušťku kolem 0,015 mm (15 mikrometrů).
Proč má však alobal jednu stranu matnou a druhou lesklou? Při výrobě fólie se z důvodu úspory místa protahují ve stroji mezi válci dva tenké pláty alobalu najednou. Vnější strany obou kusů fólie se dotýkají ocelových válců, kterými jsou protahovány a tak jsou lesklé. Části alobalu, které jsou ve stroji přitisknuty k sobě navzájem, mají po vytažení matný povrch. Díky měkkosti hliníku dojde totiž k prolnutí obou vrstev a vznikne matný a drsnější povrch než při kontaktu hliníku s ocelovým válcem.
Této vlastnosti alobalu lze v kuchyni také využít. Lesklá strana odráží tepelné záření více než matná. Proto chcete-li udržet pokrm v troubě dlouho teplý, lesklá strana směřuje ven. Naopak, potřebujete-li upéct a uvařit rychle, pokrm upravujte s matnou stranou alobalu směřující ven. U silnějších folií však mohou být obě strany lesklé
Zdroj: http://fyzmatik.pise.cz/118717-alobal-nebo-staniol.html
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
Tak to je skutečně zajímavé, nikdy jsem o tom neuvažovala, ale teď už se tím budu řídít. Díky.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |