Avatar uživatele
Kiti

Vyplatí se vyrábět doma marmelády?

cenově, množstvím chemikálií, cukru a podobně

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, ptáč před 3856 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Pokud máš zahradu s vlastními výpěstky pro výrobu marmelád, tak ano. Navíc – kvalita bude rozhodně vyšší a víš co tam dáváš ))

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Nejen marmelády, ale též domácí povidla. Třeba letos bude v našem regionu velmi slušná úroda rybízu, takže zamražení a výroba marmelád v různých kombinacích bude přímo nutnost. Povidla manželka navařila loni. Uplatňuje jakýsi recept kdy vyloupané švestky nejprve bez míchání vaří delší dobu s cukrem a pak rozmixuje. Letos u nás modré ovoce pomrzlo, ale máme navaříno do zásoby.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit


Avatar uživatele
Fyzik

Jasně, třeba to může být dražší a pracnější, výsledek ale zpravidla předčí očekávání ve smyslu chuti a pocitu dobře odvedené práce. Domácí marmelády jsou pořád žádané zboží, ačkoli to dnes už se to moc nenosí, „čerstvé“ ovoce je dostupné v každém období.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Záleží na tom…
Pokud budeš cenu domácí marmelády porovnávat s nejlevnějšími ´s*ačkami´ na trhu, rozhodně se domácí výroba finančně nevyplatí (a to ani když nebudeš ´počítat´ práci).
Pokud budeš ale porovnávat i kvalitu, není nad domácí výrobek – zejména proto, že můžeš ovlivnit její složení a omezit chemii.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
elektrikář

Nedávno jsem si koupil jahodovou marmeládu. Nemělo to kloudnou chuť Pak jsem zjisti obsah 20 % jahod 20% jablek A co byl ten zbytek je ve hvězdách.

před 3828 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Vyplatí.Marmeládu je možné uvařit z každého ovoce a různě kombinovat.Švestky na povidla před vařením pomelu na masovém mlýnku.

před 3856 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Jasná zpráva a souhlas s Tebou. Vaření povidel jsem vzpomínal kvůli technologii. Běžně se vaří za stálého míchání a rizika připálení. U mnou zmíněného receptu /podobně jako u troubového guláše/ je sympatické, že se u něj nemusí stát a zamíchání je přímo zakázáno.

před 3856 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Díky.Základní dávku 3 kg švestek pomelu,zaliji 1/4 l octa a nechám minimálně 16 h odstát.Potom přidám 1,5 kg cukru (pokud jsou švestky kyselejší můžou být 2 kg),počkám až se rozpustí.Následně vařím bez míchání při nižší teplotě dvě hodiny.Stařičký recept,ale pochoutka.

před 3856 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek