Myslím, že je to specialita Valašského království., takže pochází zřejmě z Valašska.
0 Nominace Nahlásit |
Jen pro zajímavost.
Historie frgálů na Valašsku sahá až do 19 století. Původní význam slova „frgál“ byl hanlivý, jednalo se o koláč, který se nepovedl. Postupem času se tento název ujal jako označení kulatého koláče pečeného v peci, který byl sázen dřevěnou lopatou. Frgály se pekly na slavnostní příležitosti jako zpestření jinak chudého jídelníčku. Frgály se potíraly různými náplněmi ze sušeného ovoce jako jsou hrušky, jablka, švestky, ale také tvaroh a mák. Frgály se zdobily posypkou.
Jinde jsou známější koláče, vdolky či pecáky.
http://www.frgaly.cz/info/frgal
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Ještě doplním Drapa – Valaši stále netrpělivě očekávají bruselský štempl, kterým se Valašský frgál stane chráněnou českou značkou.
http://www.denik.cz/hoffmanuv_denik/valassky-frgal20091006.html
Doplňuji:
Ad ocko – o tom nepochybuji!
Upravil/a: hanny 2
0 Nominace Nahlásit |
Ačkoliv uznávám, že další dvě odpovědi jsou správné, tak je to
takto: z České republiky, Moravy, z Valašska.
Valašské království je to jen podle Bolka Polívky a spol. Nicméně je to
pojmenování hezčí (aspoň pro Moraváky).
Ad Hanny 2 – něco tak dobrého, jako je frgál, si uznávanou značku
určitě zaslouží, stejně jako slivovice, plzeňské pivo, nebo karlovarská
becherovka.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |