Závodčí zcela zničen spočívá na židli, drží se za hlavu, bohatýrsky škytne, nadřízený k němu přistoupí a velí: „Vstaňte, dýchněte na mě!“ Pak zkušeně přičichne a dí: „Rum, kontušovka, čert, jeřabinka, ořechovka, višňovka… a vanilková!"
Vzpomente si také?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? vagra, iceT, Andělé, chudst, dědapetr, anonym před 4942 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Neni to ze Svejka? :)
Slovo pochazi z polstiny: Kontuzsowka (co presne znamena, netusim – hledal jsem, ale asi spatne. Nicmene stejnetak netusim, z ceho vznikl Rum, apod.)), česky Kontušovka. Jedná se silnou lihovinu. Kontuzsowka se vyrábí i u nás.
Kontuzsowka je silný bylinný likér s obsahem alkoholu mezi 40 – 60 %. Bývá mírně přislazena.
Likér se vyrábí většinou z aromatických olejů smísených s pitným lihem. K výrobě se používají esence nebo tresti různého složení. Kontuzsowka nejčastě obsahuje obsahují anýz, fenykl, jalovčinky, mátu peprnou, koriandr, pelyněk, toto vše ve formě olejů. Používá se i nepatrné množství oleje citronového a růžového. Vše ovšem záleží na receptu a výrobci.
Doplňuji:
zdroj: http://slovnik.vareni.cz/kontusovka/
Upravil/a: chudst
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, iceT, Andělé, Kerberus
před 4942 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vzpomínám jde o Josefa Švejka.(DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK)
Kontušovka 40% 0.5l
Legendární bylinný likér z dob Haškova Švejka je zpět!
Původní polský recept z roku 1901 složený z anýzu, fenyklu, koriandru a kmínu jsme doplnili o dalších pět bylin, které ve výsledu stojí za naprosto unikátní chutí a vůní.
Celá tato směsice bylin byla týdny macerována v destilátu z tříleté medoviny a poté uložena do sklepa k dozrání.
První šarže byla založena 17. listopadu 2009 a do lahví stočena
10. prosince
http://www.lepsinalada.cz/402-kontusovka/
Čert je nahořklý likér tmavé hnědočervené barvy. Obsah alkoholu mívá
většinou 35–45 %; obsahuje také až 40 % cukru, přesto jeho sladkost
není příliš výrazná – převažuje nahořklá a řízná (až pálivá)
chuť. Dříve se používal jako žaludeční likér a patřil mezi tradiční
lihoviny podávané v českých hospodách. Dnes se již téměř
nevyskytuje.
Jeřabinka byl likér.
Ořechovka se dělá po domácku též likér.Višňovka taktéž
likér,domácí.
¨Vanilka je likér pouze ze 100% přírodních vanilkových lusků. Pro mnoho
lidí to bude poprvé v životě, kdy ochutnají opravdovou chuť přírodní
vanilky z lusků. Přírodní vanilka je velmi drahá, a potravinářský
průmysl proto užívá uměle nebo chemicky tvořenou látku tzv. vanilin,
protože je levný. Recept na tento likér je na základě receptu ze začátku
18. století pro čistý vanilkový likér. Určitou dobu se ale muselo
experimentovat, než byla nalezena správná moderní podoba. Ta dává nejvíce
respektu tomuto daru z přírody a zároveň zachovává původní výrobní
technologii – hmoždíř a tlouk.
Složení: vanilkové lusky, jemný líh, cukr.
http://www.bestdrink.cz/likery/vanilka-liker-(id=26420).html
0 Nominace Nahlásit |
V 17. století to byl oblíbený nápoj polské šlechty.
Proč se ale jmenuje kontušovka?
Právě po těch, kteří likér tak rádi pili.
Kontusz byl plášť, který polští šlechtici nosili přes vnitřní oděv,
přes tzv. župan.Do módy přišel v 17. století, kdy si Poláci přivezli
první kontuše jako válečnou kořist z bojů proti Turkům a hrdě je nosili
na znamení svého vítězství. Kontuš byl plášť dlouhý až pod kolena,
výrazně barevný, na prsou bohatě zdobený knoflíky.Měl dlouze
prostřižené volné rukávy, které se v horkých dnech přehazovaly na
záda.....
Kontušovka je likér vyráběný z lihu a aromatických olejů nebo silic z několika bylin, nejčastěji anýzu, fenyklu, kmínu, jalovčinky, máty peprné, koriandru, pelyňku a nepatrného množství citronového a růžového oleje.
Zdroj: zkráceno z-http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/?from=40
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2650 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1357 | |
led | 1356 | |
aliendrone | 1181 | |
zjentek | 1079 | |
Kelt | 1014 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |