Avatar uživatele
Džanička

Zakysaná smetana

Mám doma dvě zakysané smetany,ale nevím co z nich udělat.Nemáte třeba nějaký moučník,buchtu nebo bábovku,už jsem pročetla snad deset kuchařek a nikde nic.A třeba i něco jiného.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? panenka, annas, Jahoda, anonym, anonym, elektrikář, Bunnik před 5256 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jednoduché a vyzkoušené recepty.

Buchta z kysané smetany
2 kelímky kysané smetany
1 kelímek cukru moučka
2 kelímky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce mléka
ovoce
Na drobenku:
hladkou mouku
máslo
cukr krupice

Na plech:
tuk
hrubou mouku nebo krupici
Suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a zvolna upečeme ve vyhřáté troubě.

Bábovka z jogurtu nebo zakysané smetany

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g hladké mouky
200 g cukru
200 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
100 g oleje
3 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
kakao, hrozinky, kandované ovoce nebo ovoce čerstvé nebo kompot – výborné jsou mandarinky

POSTUP PŘÍPRAVY
Vše kromě kakaa smícháme, skoro celé těsto pak nalijeme do vymaštěné a vysypané formy, do zbytku těsta přidáme kakao, aby byla bábovka pěkně dvoubarevná.
Je možné přidat do těsta i kokos, rozinky, prostě podle chuti. Jindy místo kakaa zamíchat ovoce.
Pečeme ji zhruba 45 minut na 180 stupňů

Doplňuji:
Ještě jsem si vzpomněla na recept na slané pečivo, který jsem okopírovala ze slovenské stránky. Hned jsem vyzkoušela. Nyní patří k mým oblíbeným. Všichni, kdo tyčinky ochutnali, si brali recept.

Slané pečivo od Anky

30 dkg hladké mouky
1 hera
1 zakysaná smetana
1 čajová lžička soli

Zpracujeme těsto, necháme 12 hodin odpočinout a mezi tím ho 3× převálíme a přeložíme.
Po uplynutí doby vyndáme z ledničky, rozválíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem, sypeme sezamem, kmínem apod. Nakrájíme tyčinky, já krájím čtverečky nebo trojúhelníčky – je to rychlejší – dáme na plech, pečeme do růžova.
Doba pečení nebyla uvedena. Zapínám elektrickou troubu na 175 – 200 °C, nechám ji chvíli předhřát, vložím plech a hlídám – záleží na síle tyčinek.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Zde vám posílám výbornou buchtu opravdu doporučuji vyzkoušet.
Těsto: 250 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 1 vejce, 1 kefír, 200 ml oleje, 1 lžíce sody, 2 lžíce kakaa
Poleva: 1 čokoláda na vaření, 1 zakysaná smetana.
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vymícháme hladké těsto. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme tak, jak jste zvyklí dle vaší trouby. Já pekla na 170 °C asi 20–25 minut. Musíte zkusit špejlí, zda se těsto nelepí.
Na vychladlou buchtu natřeme polevu (krém) z rozpuštěné čokolády na vaření a zakysané smetany.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ReHu

Já dělám nejraději to, že do misky na vrstvu piškotů, pokladu ovoce. Zase vrstvu piškotů a ovoce atd. Střídám to s bílým jogurtem.
Je to rychlé, chutné a osvěžující.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
barila

Zrovna včera jsem pekla náskedující bublaninu :

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru + 1 vanilkový
13 dkg másla

Prsty z této směsi uděláme drobenku a jeden hrnek drobenky odložíme na stranu.

Do zbytku dáme 2 vejce, 1 kysanou smetanu a podle potřeby trochu mléka. Vymícháme hladké těsto, nalejeme do vymazaného pekáčku a poklademe nakrájeným ovocem ( jahody, třešně )Povrch posypeme zbylou drobenkou a dáme péct.
Pak už jen s chutí konzumujeme

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Bumbes

Co zkusit okurkový salát.
Na nastrouhanou okurku nasypat lžičku soli, přidat decku vody, zamíchat a nechat 10 min. odležet. Šťávu z okurek pečlivě zcedit, přidat zakysanou smetanu, pepř, drc.kmín, někdo má rád i špetku papriky. Precizně zamíchat, až začne směs lehce pěnit. Případně dle chuti dosolit a je to „mňam“.
Používám jako salát skoro ke každému jídlu.
Mé velmi oblíbené využití – nové brambory ve slupce s tímto salátem … chuťovka.
Doplňuji:
Mlsný jazýček si může tento salát ještě doladit. Například ředkvičkou, nebo troškou česneku (já používám trochu nasekané nati medvědího)…

Upravil/a: Bumbes

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

DOBRÝ DEN DŽANIČKO.DĚLÁM TO PODOBNĚ JAKO PAN BUMBES,ALE OKURKY NASEKÁM NA KOSTIČKY,PŘIDÁM MLETÝ BAREVNÝ PEPŘ,TROCHU SOLI,MLETÝ KMÍN,SUŠENÝ NEBO ČERSTVÝ KOPR A ZALEJI KYSANOU SMETANOU VYMÍCHANOU S TROCHOU VODY A NEBO NAMÍSTO ZAKYSANÉ SMETANY POUŽIJI KEFÍR.DOBROU CHUŤ.---ZAJ-PO

Zdroj: vlastní zkušenost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
alexandra

Já bych doporučovala ten recept od ReHu,ale ne bílý jogurt,ale ty vaše 2 zakysané smetany.Dejte do každé jeden vanilkový cukr,pak to napaplejte na piškoty,nejlépe rukou a dejte tam nějaké ovoce.Nahoru by bylo dobré udělat ze šťávy puding.Bude to jako želatina.Šťáva buď z toho kompotu,co pužijete,nebo normální šťáva na pití.Nebo je dobré udělat ten puding z vitacitu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
elektrikář

Přidat do ní bylinky osolit, opepřit, lžíci hořtice pokud ráda tak česnek.Případně vařený žloudek par kapek woršestru a máš drezig. Nové brambůrky je to bašta.

před 5212 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pekynka

potřebovala, jsem ženská, musím si po sobě číst co napíšu.

před 5256 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pekynka

Holky výborná pomoc, jdu na noční a potřeboval jsem něco lehoučkého aby měla rodinka k chuti, jdu vyzkoušet recept annas, pak napíšu jak se povedl. Díky.

před 5256 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek