Avatar uživatele
Jeptiška

Zdravím,ví někdo jaký cukr je:plundrový,se­kaný,drcený?Mů­že to být: kostkový,krys­talový,mletý.

Doplňuji:
Názvy cukru jsem našla v sešitě receptů z roku 1920 po mé prababičce.Bohužel se jí už nemůžu zeptat.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, gagaga před 4007 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Odpoveď byla označena jako užitečná

Sekaný a drcený cukr uvedla již annas.
Z cukrovarnické technologie výraz plundrový neznám.

Protože je to opravdu starý recept,jde zřejmě o lidový výraz v některém nářečí. V přeneseném smyslu by plundrový,plun­drovaný- táhnoucí se,překládaný,vláč­ný (např.těsto), monohl být cukr tekutý (invertní).
Můj názor.

Doplňuji:
…„mohl být“..

Upravil/a: johana 56

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Jeptiška Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Jsou různé druhy cukrů. Např

Krystalový cukr (=granulovaný cukr).. Podle účelu použití se produkují cukry o různé velikosti krystalů

Mletý = moučkový cukr se získává mletím krystalového cukru na jemno.

Kostkový cukr – vzniká slisováním cukru do různě velkých kostek

Sekaný cukr= hmolový cukr (=cukrová homole) je cukr slisovaný do různě velkých kuželů, ze kterého se potřebné množství cukru postupně odsekává. Nevím, zda se jpoužívá.

Drcený cukr – např. palmový cukr se prodává v této formě vyráběný zahuštěním sladké mízy z palmy a pak se drtí.

Doplňuji:
Co je plundrový cukr nevím.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Vycházím-li z informací dostupných na netu, tak o pludrovém cukru tam žádná
zmínka není.
Proto je třeba význam odvodit od výrazu plundrování. Logicky se tedy nabízí jako plundrový cukr, cukr drcený, možná „válený“. Prostě jde o cukr, který svým zpracováním naprosto ztrácí původní tvar.

Podobné výrazy
plundrování → rabování, drancování, pustošení, ničení, loupení

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Te­kut%C3%A9_cukry

před 4007 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Oprava – chybí čárka. Co je plundrový cukr, nevím

Jinak drcený cukr by mohl být kostkový cukr, který třeba válečkem rozdríte. Sekaný cukr z homolí se v té době používal.

Ještě jsem se podívala do historie. Plundrový cukr by mohl být speciálně vyvinutý cukr určený ke zdobení a posypu jemného pečiva, které se peče z plundrového těsta. Jinak také nevlhnoucí cukr.
Jeho přednosti:

  • po nazdobení zůstává sypký a nevsakuje se do pečiva
    • dodává atraktivní vzhled hotovým výrobkům
      • příjemná chuť

před 4007 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

ad annas
po přečtení Vaší poznámky o těstu jsem si uvědonila,že slovo plundruje(dávno zapomenuté),ří­kávala moje babička při vaření povidel,která začínala houstnout a táhnout se za vařečkou. Překládaná zadina je součástí výroby cukru,proto ve spojení napadl ten tekutý.

před 4007 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek