Ano. Syrový se nedá jíst, je strašně trpký. Ale výborná je z něho šťáva nebo marmeláda (džem). Jak se sama zmiňujete, arónie obsahuje hodně minerálů a vitamínů.
Zpracovává se po prvním mrazíku.
4Kdo udělil odpovědi palec? kropitko, rynek878, elektrikář, verka
před 5167 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, znám, dělá se z něj šťáva nebo víno.Obsahuje mnoho bioaktivních látek. Provitaminy skupiny A, vitaminy B, E a vitamin C. Minerální složky zastupuje jód, kobalt, nikl, vanad, železo, měď a řada dalších. Plody jsou kyselkavé, ale velmi prospěšné zdraví.
4Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, elektrikář, BIGFOOT, verka
před 5167 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Aronie (netuším, proč by se mělo psát dlouhé ó, ale možná z toho
naši vědci udělali české slovo s čárkou) má mimo jiné významný
protikrvácivý účinek, ale dráždí žaludek. Ne všechny druhy aronií jsou
trpké, některé se dají jíst syrové docela dobře, ale musí být úplně
zralé – naši aronii už několik let očešou špačci dřív než já (a
pak nám za letu pokadí fialově omítku i chodník), ale zato v Praze na
sídlišti dozrává každoročně krásná aronie a tu nečeše nikdo, jen já
si utrhnu hrst bobulí do pusy pokaždé, když jdu kolem.
Vyzkoušela jsem míchaná povidla – pořádně uvařím bobule, aby byly co
nejměkčí, umelu je a vrátím zpátky a pak k nim přidám stejné váhové
množství švestek a uvařím povidla – klasicky, rozvařit s trochou
skořice. Chcete-li spíš marmeládu, přidejte švestky k vařeným aroniím,
rozvařte dle vlastní zkušenosti a pak umelte všechno najednou. Umleté
oslaďte, okořeňte (např. do frgálů je dobré dát povidla nejen se
skořicí, ale také s mletým hřebíčkem a troškou mletého badyánu čili
hvězdičkového koření – s tím opatrně, voní opravdu silně. Je
nedílnou součástí perníkového koření). Když jsou povidla dost hustá,
stačí je horká nalít do sklenic a dobře utáhnout. Je-li v tom dost
aronií, netřeba sterilizovat, aronie se nekazí.
Z aronie se dá také zavařit kompot, resp. uvařit a zavřít horký do
sklenic – nezkazí se. Trpkost, resp. stahující pocit, zůstává vždycky.
Někdo si na to zvykne, protože je to zdravé, někdo to má rád.
Výborný kompot je z oloupaných půlených hrušek, jejichž jamky po
jadřincích naplníme dobře uvařenou aronií a připlácneme ve sklenici
touto parádou na sklo – kolem dokola a až ostatní do středu – tohle je
recept mé babičky, která ten kompot dělala z jeřabin. Mohli jsme se užrat
a tohle je taky dobré. Vařená aronie se dá také smíchat s nakrájenými
jablky a zavařit jako kompot, prostě přidat k ní vždycky něco s mírnou
a sladkou chutí.
A do každé sklenice s kompotem dát před plněním asi tak 6–8 zrníček
soli. Uvidíte, jak sůl vytáhne z ovoce cukr, a příště ho můžete
dát méně.
Tak dobrou chuť a ať se vám to líbí.
0 Nominace Nahlásit |
Jojo, dneska jsem se pokusila vytvořit aróniový likér, doufám, že to za měsíc nebude plesnivé, ale naopak k pití – dělám to poprvé. Vrazila jsem do 2 kg aróniových bobulí 1 lt rumu a 1 kg cukru svařeného s 1 lt vody, k tomu několik druhů koření, tak jsem na to zvědavá – podle receptu by to za měsíc mělo být hotové…
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |