Všechno jsou to plísňové sýry. Původ se udává že na to přišli mlsní Francouzi. Ale kdo ví?
0 Nominace Nahlásit |
Camembert-(Hermelín)
Camembert je měkký, krémová, povrch-zralé kráva 's mlékem sýr . To bylo
poprvé provedeno v pozdní 18. století v Normandii v severní Francii
.Hermelín byl údajně nejprve v roce 1791 Marie Harel, farmář z Normandie
, po doporučení od kněze, který přišel z Brie . [ 2 ]
Nicméně, původ sýru známý dnes jako Camembert je více pravděpodobné
k odpočinku s počátky industrializace sýrů procesu na konci
19. století. V roce 1890, inženýr, M. Ridel vynalezl dřevěné krabice,
která byla použita pro přepravu sýr a pomáhal jej poslat na delší
vzdálenosti, zejména do Ameriky, kde se staly velmi populární. Tyto boxy
jsou ještě použité dnes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Camembert
Roquefort (rokfór) je polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího
mléka s výraznou ostrou chutí. Na řezu je mramorovaný, prorostlý
modrozelenou plísní. Je pojmenován podle francouzské obce Roquefort.Legenda
má to že sýr byl objeven, když mládí, jíst jeho oběd chleba a 'ovčího
mléka sýr, viděl krásnou dívku v dálce. Opouštět své jídlo
v nedaleké jeskyni, on běžel setkat se s ní. Když on se vrátil
o několik měsíců později, plísně ( Penicillium ) proměnil jeho holý
sýr Roquefort do. [ 2 ] [ 3 ]
Roquefort, nebo podobný styl, sýr, je zmíněn v literatuře jako daleká
záda jak 79 nl, když Pliny starší poznamenal na jeho bohatou chuť. [ 4 ]
V roce 1411 Karel VI udělil monopol na zrání sýra k lidem Roquefort-
sur-Soulzon jak oni dělali po celá staletí. [ 4 ] sýrů cedníky byly
objevené mezi region je prehistorické památky. [ pochvalná zmínka
potřebovala ]
V roce 1925, sýr byl příjemce první Francie Appellation d'origine
contrôlée při řízení výroby a pojmenování byly poprvé definován
předpisy. V roce 1961, v mezník rozhodl, že odstraní imitace, Tribunal de
Grande Instance v Millau rozhodl, že ačkoli metoda pro výrobu sýra by bylo
možné postupovat přes jižní Francii, pouze ty, jejichž zrání došlo
v přírodních jeskyních Mont Combalou v Roquefort-sur-Soulzon bylo povoleno
nosit jméno Roquefort.
http://en.wikipedia.org/wiki/Roquefort
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Kerberus, barnajka, anonym
před 4944 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Původ plísňových sýrů je opředený tajemstvím a o jeho vzniku se tradují různé historky. Ta zřejmě nejznámější a tedy i nejčastěji prezentovaná, hovoří o selce, která zapomněla sýr ve sklepě. Když ho po čase našla, na jeho povrchu se objevila bílá plíseň. Selka ho chtěla nejdříve vyhodit, ale nakonec ho ochutnala. Překvapila jí skvělá a zajímavá chuť. Tento příběh se stal ve francouzské vesnici Camembert a jméno tohoto města dalo název pro tento lahodný sýr.
Náš český Hermelín dostal jméno podle podoby bílé plísně
s kožešinou hermelínového pláště z kůže hranostaje.
Historie českého Hermelínu sahá do 1. poloviny 20. století, Už tehdy
v Přibyslavi začala výroba měkkého sýru s bílou plísní na povrchu,
jehož obal časem ozdobil dnes už typický motiv Krále sýrů.
Roquefort, snad nejslavnější z plísňových sýrů.
Vyrábí se z ovčího mléka; do sýřeniny se přidávají drobečky chleba
napadené ušlechtilou plísní. Díky nim sýr prokvete modrou plísní. Po
nasolení a vyschnutí zrají bochníky v přírodních jeskyních
v Roquefortu, kde je stálá teplota a vysoká vlhkost vzduchu, způsobená
blízkostí podzemního jezera. Pouze sýry pocházející z těchto jeskyní
mohou nést označení „roquefort“.
Zdroj: Různé zdroje, např.-http://www.readersdigest.cz/magazin/spolecnost/otazniky-pro-zvidave-hlavy
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |