Avatar uživatele
Larissa

Cibule v očích pálí, že? Takže co když…

Trochu zvláštní otázka, čistě teoreticky položená:

Kdyby se čerstvě vymačkaná šťáva z cibule kápla do oka – člověk by oslepl?

***
(Proč vůbec stačí na roz. cibuli jediný pohled a hned to pálí?)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4302 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nemyslím že by oslepl. Silice se z cibule odpařují a reagují se vzduchem. To způsobuje slzy

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Jediný pohled nestačí. Uvolněné silice se musí totiž dostat do oka, pak teprve oko slzí. Šťáva tě neoslepí, jen dráždí.
Stačí mnohdy jen namočit nůž a neslzíš. Dále, čím ostřejší nůž, tím méně se silic uvolňuje, atd.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
badisko

Každý, kdo byl někdy nucen loupat nebo krájet cibuli, ví, že tenhle nenápadný kousek zeleniny umí pěkně potrápit. Čím je totiž čerstvější, tím více nás při práci s ní pálí oči a to nás nutí k slzení. Zatímco při loupání není účinek látek obsažených uvnitř tak výrazný, při krájení se nerozbrečí jen odolní jedinci. Obrázek člověka slzícím nad kuchyňským prkénkem není nic nenormálního.

Když cibuli krájíme, uvolňuje se z ní látka, která je schopná vyvolat slzení. Ta reaguje s aminokyselinami obsaženými v cibuli a vzniká sulfonová kyselina (chemický vzorec RSOH), která se vzápětí přeměňuje na velmi dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid (CH3CH2CHSO), který se vzduchem dostane k našim očím a nutí nás k slzení. Nervová vlákna, která jsou součástí rohovky, totiž na přítomnost tohoto plynu zareagují tím, že aktivují slzné žlázy.

vice ve zdroji..

Zdroj: http://www.chy­trous.cz/proc-pri-krajeni-cibule-slzi-oci/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?iceT Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

babiččiny rady: namočit vodou cibuli i nůž a dýchat ústy, ne nosem!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dagmon

Je to divné, ale asi budu mít já nějaký problém. Cibule mi totiž vůbec nevhání slzy do očí natolik, abych plakala. Vždycky se divím, když vidím v televizi, jak si v některých případech lidé stěžují na pálení v očích. Nikdy jsem tento jev ale nezaznamenala u profesionálních kuchařů. Prostě nakrájí cibuli a tím to hasne. Kdyby měli při každém krájení cibule brečet, tak to by toho moc neuvařili.
Jinak k otázce. Stane se mi, že si rukou od cibule sáhnu do oka a samozřejmě to trochu pálí. Je to chvilka, nedělám z toho vědu. A co se týče oslepnutí, tak to je určitě nereálné…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek