Mám dotaz ohledně medu. Vždy jsem kupoval dražší kvalitní včelí med.
Mám raději pozdější tzv. tmavý med. Je pravda, že nejlepší je
květový, ale to by nesměl být z květů řepky, která se nyní pěstuje na
třetině polí. Zajímavé je, že dříve mi med po čase zcukernatěl, což
je v pořádku. Nyní mi ani za 2 roky nezcukernatí. A chuť má trochu
odlišnou.
Nyní k dotazu. Slyšel jsem, že včelaři používají nějaký trik, aby
z květového medu vytvořily tmavý med. Dělají to údajně tak, že plné
sklenice medu dají na několik dnů na slunce. A med časem ztmavne. Nebo se
dělají i jiné fígle.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? chudst, hanny 2, Jikra před 4888 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nejlepší je kupovat medo od prověřeného včelaře. A zde jednoduchý test kvality medu:
Důkaz porušení medu sacharosovým sirupem
Následující metoda je pouze orientační a rozezná pouze silnější
porušení medu. Princip metody spočívá v rozdílné rozpustnosti a
chování se medu a porušovadla ve studené vodě. Neporušený med postupně
vlévaný do sklenice se studenou vodou se při průchodem vodního sloupce
viditelně nerozpouští a pravidelně se skládá u dna sklenice. Čím
větší podíl v medu tvoří přimísenina sacharosového sirupu, tím více
dochází při vlévání takto porušeného medu do studené vody k jejímu
zakalení a nepravidelným turbulencím vlivem nestejného rozpouštění medu a
uměle přidané sacharosy.
Na závěr jedna kuriozita. Psi prý nemají rádi med. Takže když se jim nabídne lžička podezřelého medu a spolknou ji, tak je med falšovaný. Pokud je med pravý, tak ho pes nepřijme.
0 Nominace Nahlásit |
O medu vím jen to že akátový med nikdy nezcukernatí a to se dá
vyhledat na netu.
A co se týká těch fíglů no tak co si budem vyprávět vždyť jsme Češi
a to by bylo aby někteří koumáci na to nepřišli jak toho druhého
očůrat.
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, jestli se to dá považovat za fígl, ale matka jednou koupila na trhu med a nevšimla si, že je na dně kus cihly. Dobré, ne? 😉
0
před 4888 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |