Avatar uživatele
jirka F

Explodoval vám někdy váš papiňák?

Museli jste tedy i malovat celou místnost?

Zajímavá 0 před 1331 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nassin

Neexplodoval, protože dodržuji návod k použití.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Myslíš papiňák? Nemyslím si, že by to bylo vůbec možné. Je tam přetlakový ventil a i kdyby došlo k jeho ucpání, tak tam je ještě tavná pojistka. Ale jeden známý měl přezdívku Papiňák. Když jednou explodoval, tak jsem pochopil proč.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Co si mám představit pod pojmem „parní hrnec“?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Keplere, samozřejmě že něco takového je možné. Přetlakový ventil se ucpal a tavná pojistka byla dříve nahrazena „takovým tím domácím žvejkáním…“ Tátovi bylo lakomo dát několik korun za originální pojistky, tak zaplatil svým časem, kdy seškrabával z poloviny kuchyňského stropu vrstvičku na molekuly rozloženého masa (a následně malířské práce) \.-) V kuchyni zrovna nikdo nebyl, takže k fyzické újmě přišla pouze spodní mřížka kuchyňské digestoře a ten strop.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Justin1

To naštěstí ne. Papiňák už ani nepoužíváme.

O malování kuchyně se prý dokáže postarat i mixér.

Vzpomněl jsem si na Karkulína ze střechy, jak spustil Benův parní stroj, prohlašoval, že umí obsluhovat parní stroje nejlépe na světě a že je třeba hlavně dávat pozor na pojistný ventil, až nakonec parní stroj vybuchl. Potom řekl Benovi: „Nevadí, brzy dostaneš nový. Mám doma několik tisíc parních strojů – nebo přinejmenším několik set. Tu a tam některý vybuchne, ale několik tuctů jich ještě mám.“ Když byl po nějaké době Ben u Karkulína na návštěvě a ptal se ho, kde má ty parní stroje, Karkulín odpověděl: „Všechny vybuchly.“

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Papiňáky používáme již více jak 40 let. A pokud se dodržuje návod, nepřeplňuje se obsah a má v pořádku přetlakový a bezpečnostní ventil, tak se nemůže nic stát a taky se nestalo.
Ovšem, když už je o tomto řeč, v současné době už „klasický“ papiňák vůbec nepoužíváme.
Už několik let jsme „přešli“ na automatický elektrický tlakový hrnec (papiňák), který reguluje tlak vypínáním ohřevu a bez odpouštění páry. Jinak pak vaří a dusí cokoliv, plně automaticky, s možností nastavení potřebného času podle vařené (dušené) potraviny a poté se sám přepne na přihřívání.
Rovněž je u něj možné předprogramovat počátek doby vaření (odložení).
A mimo regulaci tlaku vypínáním ohřevu má i klasický přetlakový ventil (který je ale v normálním provozu mimo funkci-neodpouští páru) , bezpečnostní ventil a další tři bezpečnostní elektrické prvky, zabezpečující jeho bezpečný provoz.
Velmi praktický, bezpečný a hlavně není nutné „hlídat.“
Osobně vlastníme již tři, dva doma a jeden na chatě. A rovněž naše dvě děti, ve svých rodinách je používají.
Pokud nevěříte, viz recenze uživatelů třeba na Heurece.
Doporučuji všem, kteří jej ještě nevyzkoušeli. 🙂

Zdroj: https://elektricke-hrnce.heureka­.cz/avair-ella-lux/#recenze

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1145 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

P.S. Jo, ještě jsem zapomněl pochopitelně rychlost a hospodárnost vaření v tomhle papiňáku, ale to už je vlastně vlastností pouze přetlaku, jako u klasického. Ale jde právě o to, že není přetlak udržován odpouštěním páry a případně nutnou ruční regulací ohřevu, ale automatickým udržováním tlaku pomocí automatického vypínání a zapínání ohřevu.
Což je také velmi výhodné, protože se v místnosti zbytečně nezvyšuje relativní vlhkost, která se pak sráží třeba v zimě na oknech, nebo na chladných zdech.

před 1329 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Všechno má své pro i proti. Já bych něco takového do své kuchyně nepořídil.

před 1329 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek