Avatar uživatele
slavie

jablečný štrůdl

mám závin před pečením propíchat aby vyšla pára?a potírá se povrch těsta něčím?mám listové těsto
Doplňuji:
Po upečení byl štrůdl krásně nafouklý ale potom splaskl proč?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5514 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Zeptal jsem své ženušky a ta vzkazuje:

  • propíchat ano (před vložením do trouby závin propíchejte, např. vidličkou)
  • potřit ano (rozšlehané vajíčko rozetřete mašlovačkou po povrchu závinu a pak vložte do rozehřáté trouby)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Možná se Vám tu sejde několik odpovědí, které si budou protiřečit a všechny budou pravdivé. Štrúdl je totiž už u nás dost zlidovělý.

Já například nepropichuji, takže předcházející odpověď mě docela překvapila.

Potírat ale určitě. Já potírám buĎ celým rozkvedlaným vajíčkem nebo jen bílkem (dělám si vlastní těsto, kam dávám žloutek, tak bílek takto využiji). Já do něj ještě přidávám špetku cukru a skořici, ale to není samozřejmě nutné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
LuciJe

U štrůdlu platí, že kolik kuchařů, tolik receptů. Osobně nepropichuji a potírám rozpuštěným máslem. Peču taky z listového.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nonnel

Propíchnout se může, ale nemusí. Pomazat rozšlehaným vajíčkem. Moje babička se štrůdlem, ale i s jiným upečeným výrobkem vždy po vyjmutí z trouby asi třikrát bouchla o zem z výšky asi 10 cm. Má to ten efekt, že hmota mírně popraská a pára, která by v ní jinak zkondenzovala, se dostane ven a bábovka nebo něco jiného je potom nadýchaná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek