Dej si to za čepici, utlučeme je čepicemi, má pod čepicí…
Co se stalo se ženou, když se „dostala pod čepec“?
Čepice a čepec …
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Andělé, hanulka11, anonym, fcoop, anonym před 4862 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
kdo má pod čepicí-je chytrej
žena se dostala pod čepec -vdala se
dej si to za čepici-tzn. strč si to za klobouk …jako někam.....
utlučem je čepicemi-dostanou na vyučenou
zde jěště něco
čepec označujeme i část složeného žaludku přežvýkavců a také část sekery. Slovo čepice se pak objevuje ve spojeních dej si to za čepici, utlučeme je čepicemi a má pod čepicí; poslední úsloví může znamenat, buď že ten někdo je chytrý, nebo opilý. K čepci patří úsloví dostat se pod čepec, vdát se, což vychází z toho, že vdané slovanské ženy na rozdíl od svobodných na veřejnosti nosily čepce, tedy takové pokrývky hlavy, pod kterými jim nebyly vidět vlasy.
A teď k rozdílnému původu obou tak podobných slov. Slova čepice a čapka, což jsou jen dvě varianty jednoho slova, k nám přišla přes němčinu, kde se do podoby Tschappe změnilo starofrancouzské chape, které vzniklo z latinského cappa. Ze stejného latinského slova vznikla i slova kapuce a kápě a dokonce i výraz kapota. Takže čepice je příbuzná s kapotou. Čepec je slovo slovanské, v praslovanštině mělo podobu čepc. Někdy se spojuje s litevským výrazem kepure, čepice, či s řeckým sképe, kryt, ale tato spojení odborníci nepokládají, jak oni říkají, za přesvědčivá. Stejně jako možnou souvislost slov čepice a čep. Jediné nepochybné, pokud jde o čepec, je, že s latinským cappa, tedy s kapucí a kapotou, a tedy také s čepicí, jazykově nijak nesouvisí.
http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/128075
0 Nominace Nahlásit |
Dej si to za cepici – cepice drive nosili spis kluci. Je to slusnejsi verze strc si to do ******. Dame se to nehodilo rict v jakekoli verzi, stejne ani starsim lidem, a klukum se vymyslelo neco, co nosi kazdodenne. Obdobnou variantu vymysleli zeny pro starsi muze: strc si to za klobouk.
Utluceme je cepicemi – tento vyraz neznam. Zni mi to jako nejaka nadsazka z knizky.
Ma pod cepici – co je pod cepici? Hlava. Co je v hlave? Mozek. Prijde mi to i logictejsi, nez ze ma „za usima“. Je proste lisacky chytry.
Dostat se pod cepec – taak tady nevim. Vdala se. Ale… nebylo treba zvykem, ze slecny cepce nenosily a damy ano?
Je mi jasne, ze to mohou byt naproste blbosti. Proste jsem na googlu nehledal, jen hazel z hlavy. Pokud jsou, tak se treba aspon pobavite nad moji nevedomosti.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že „strč si to za čepici“ (případně za klobouk) vzniklo jako eufemizmus k daleko jadrnějšímu „strč si to do … někam jinam“
0 Nominace Nahlásit |
Chudste, uvažuješ správně. Čepec se objevuje už jen ve starších filmech, případně v literatuře. Nosila ho vdaná žena …
A komorne cepce nenosily? Protoze prave na nich jsem si nebyl jist. Anebo mozna do filmu/pohadek davaji historicke nepresnosti. Nejpravdepodobnejsi vsak je, ze jsem se proste sekl :)
Přiznávám, že si nemohu vybavit komornou a to, co měla na hlavě. Ale řekl bycýh, že spíš čepeček. Čepec zakrýval uši, připomínal dětskou čepici, vzadu vyboulenou, byl z plátna. Ale dívala jsem se do historického slovníku, původně čepec znamenal jakoukoliv ženskou pokrývku hlavu. Později pro „začepenou“ ženu, ted vdanou.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |