Já to dělám tak, že si do malého hrnce dám studenou vodu a vajíčka. Osolím a když začne trochu bublat od té doby to beru, že se to začne vařit. Dělám to tak cca 5–7 minut vypnu a chvíli je tam nechám. No a pak samozřejmě dám studenou vodu, ale bylo mi řečeno, že to, co říkám je blbost, že bych měla vědět, že vajíčka se dělají 10 minut. Mé to přijde docela dlouho samozřejmě hledala jsem na internetu, ale každý to dělá jinak. Tak by mě zajímalo od kolika berete, že se vajíčka vaří? Když jemné bublají nebo když už je jasné že se vaří?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 2124 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Tak já je vařím takto: Vejce vkládám do studené vody do které přidám
ocet. Ten je proto, že i kdyby vejce prasklo, tak nevyteče.
Na mírném ohni přivedu k varu. Od té doby stačí 7 minut a je to.
0
před 2124 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Bee282 Nahlásit |
Solit vodu k vaření vajec je nesmysl. Pokud chceš, aby ti vejce během varu nepraskla, musíš propíchnou skořápku na tupější straně, kde je vzduchová bublina. Prostě přivedu vodu k varu a vejce vložím nejmíň na 15 minut. Delší doba není nutná, vejce na měkko, ani ještě tvrdší se takhle udělat nedají.
Upravil/a: Kepler
0
před 2124 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
… já si jedno vyndám a sním na měkko, a až ho spapám, tak vypnu plotnu a nechám vejce dojít …
Upravil/a: Mc Merkurion
0
před 2124 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Čas neměřím.
Po pár minutách varu vyjmu vejze na lžíci a pokud skořápka osychá, je
vejce uvařené.
Pokud neosychá, pokračuju ve vaření.
0
před 2124 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Říká se, že čas varu vajec 10 a více minut je bezpečný pro
případnou likvidaci salmonel.
Některé prameny uvádí alespoň 15 minut.
Často se po delším varu vajec vytvoří na žloutku
šedomodrozelený okraj…
Nevypadá to po rozkrojení hezky 🙂
Když „zapomenu“ hlídat čas varu, mám sice jistotu, že salmonela je
fuč, ale
děti a partner říkávali: „Maminka zase neumí uvařit vejce.“ – mají
po tom dlouhém varu onen šedavý povlak kolem žloutku. 😁
Já před vařením vejce vyndám, pokud jsou v lednici, aby nebyla
studená.
Do kastrolu dám ohřát vodu, přidám ocet (někdy jen sůl).
Do již teplé vody lžící naskládám vejce.
Na mírném plameni přivedu k varu. Podle velikosti vajec vařím 6 –
8 minut.
Vypnu a nechám „dojít“ asi 3 minuty.
Pak vejce schladím studenou vodou (aby šla dobře oloupat).
My vaříme 10 minut – vkládáme do vroucí osolené vody (netvrdím, že to má výrazný efekt, ale přesto to tak dělám a popravdě mně ty vajíčka vytékají méně často než manželce)
Bacha: Na uvaření bude mít vliv velikost vajec a teplota vody. V ČR se bude teplota varu vody měnit pravděpodobně v rozsahu 95–99°C
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |