Já jsem vyzkoušel metodu ve varné konvici, která se vymyká popisovaným
receptům i časově, ale výsledek je překvapivě dle požadovaného stupně,
od měkka až natvrdo.
(Vkládají se ještě před zapnutím do studené vody, množství –
v pohodě třeba i od 1 vejce do 6).
0 Nominace Nahlásit |
cca 3–4 minuty
Doplňuji:
http://recepty.vareni.cz/varena-vejce/
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Na měkko 3 minuty, na tvrdo 5 minut a ty 4 minuty uprostřed jsou tzv. na hniličku.
0 Nominace Nahlásit |
Aha – proto bylo vždycky tvrdé. Já ho vařil i celý den jako starou slepici. A ono nezměklo. Ale když jsem ho potom naklepal na prkénku, tak bylo měkké.
0 Nominace Nahlásit |
ZPŮSOBY VAŘENÍ VAJEC
Metoda studené vody –
vejce dáváme do vody studené. Vody dáme dost, asi tak jeden centimetr nad vajíčka. Pak dáme rendlík na silný plamen a přivedeme studenou vodu k varu. V této chvíli ztlumíme plamen, aby voda jen probublávala.
Vejce naměkko – žloutek jemný a ještě tekutý, čas vaření 2–3
minuty.
Vejce nahniličko – bílek tuhý a žloutek polotuhý, čas varu
4 minuty.
Vejce natvrdo – čas varu 7 minut.
Metoda horké vody –
je proti výše uvedeným nebezpečím odolná a spočívá v tom, že vejce vkládáme do vařící vody. Na to je potřeba, abychom měli kastrůlek plný vařící vody, vajíčka do něj vložíme a pak ihned nastavíme minutky. Vajíčka vaříme přesně jednu minutu, pak plamen vypneme, hrnec přiklopíme a vejce se necháme v horké vodě dojít:
6 minut – pokud je chceme naměkko
7 minut – když mají být nahniličko
10 minut – natvrdo
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |