Avatar uživatele
anonym

Jak se zpracuje cukr, aby z něj byli ty kostky cukru? cca. 1cm X 0,7cm X 0,6cm

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? DusanOrlik, johana 56, Deli před 4861 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jak se vyrábí kostka cukru
A jak se vůbec kostky cukru vyráběly? Cukrová moučka se naplnila do otvorů mosazné desky, která měla 400 čtvercových děr a byla usazena na spodní měděnou desku. Obě desky se potom posunuly pod lis, ve kterém se cukr stlačil na polovinu svého původního objemu. Nakonec se kostky vytlačily na dřevěnou podložku a na ní se asi 12 hodin sušily. Pak už se mohly balit.

Na dnešní výrobě cukru se prakticky nic nezměnilo, cukrové rafinerie po celém světě využívají Radova principu dodnes, ovšem s dokonalejšími technologiemi.

Zdroj: http://www.ino­vace.cz/novin­ky/197-ceske-inovace-kostka-cukru

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Dnes se zřejmě lisuje nebo odlévá každá kostka cukru zvlášť ( proto jsou to úhledné kostičky). Dříve se ale lisoval delší kvádr v průřezu velké kostky cukru a ten se potom sekal na jednotlivé kostky. Větší povrch kostky byl pak nepravidelný. V krabičce s kostkovým cukrem šlo tehdy najít i větší nerozsekané kousky toho kvádru.
Doplňuji:
Takto se dříve vyráběly i homole cukru.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Deli

Výroba kostkového cukru – Irán:

http://www.ve­lehory.cz/album_po­pup/iran?id_pho­to=9100&photo_pa­ge=7

Více jsem bohužel nenašla, ale myslím, že lisováním to nebude – předpokládám, že se nalije do formy, ztuhne – uschne a pak se řeže.
Zdalipak někdo najde víc? 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

no zřejmě lisováním, jak jinak

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek