Avatar uživatele
arygnoc

Cukr – více otázek

týkají se cukru krystal, kostkového, moučka, práškového, vanilkového, surového (řepného), třtinového a jestli znáte, i jiného (mám mysli cukru např. na slazení čaje, tedy běžně používaného).

který cukr se rozpouští nejrychleji?
který cukr je „nejsladší“?
který obsahuje nejvíc (nejméně) kalorií?

děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, chudst, anonym před 4875 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jednu dobu jsem používala ovocný cukr – fruktózu v prášku.

Ovocný cukr s vysokou sladivostí a nízkým glykemickým indexem, vhodný i pro diabetiky.
Fruktóza je monosacharid, který je obsažen ve zralém ovoci, medu, je součástí třtinového cukru. Může se používat jako ostatní sladidla, dávkování je však nižší. Ovocný cukr je vhodný pro sportovce, rekonvalescenty. U diabetiků je denní dávka 60 g rozložených do celého dne. Před prvním použitím u diabetiků je vhodná konzultace s lékařem.

■fruktóza je jednoduchý ovocný cukr, který má sladivost o 30 % vyšší než cukr řepný
■fruktózou mohou doslazovat diabetici, fruktóza totiž neovlivňuje inzulín
■fruktóza je alternativní zdroj energie pro sport (jiný mechanismus vstřebávání)
■fruktóza má nízký GI (glykemický index)

Energetická hodnota ve 100 g: 1692 kJ/388 kcal.

Zdroj: http://www.de­dekkorenar.cz/zbo­zi-a-produkty/fruktoza-p139.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Nejrychleji se rozpouští ten co má největší součin rozpustnosti a co má největší plochu to je práškový.
Mimochodem jaký je rozdíl mezi moučkovým a práškovým, řekl bych že žádný.

Sladkost. Podle jaké metody to chcete. Subjektivní posouzení nemá žádnou vypovídací hodnotu. Ale sladivost řepného cukru se obyčejně bere jako jednotka sladivosti.

Kaloricky je na tom sacharoza ( každý cukr je sacharoza) stejně a vanilkový cukr ( zde si nejsem zcela jist ale vanilkový cukr nebude mít se sacharozou nic společného) si určitě najdete v kalorických tabulkách.

Doplňuji:
Tak ten vanilkový je také sacharoza.
Energeticky jee na tom stejně jako řepný cukr. Zde si to můžete najít.
http://www.czfcdb­.cz/potraviny/?id=191

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek