Avatar uživatele
Matěj21

Jak skladujete horký guláš po uvaření?

Zdravím čtenáře, chtěl jsem se zeptat, jak skladujete guláš po uvaření? S mou kamarádkou se dohadujeme, zda vadí z hlediska baktérií, pokud čerstvě uvařený guláš nechám přikrytý pod pokličkou, aby vydržel 1 až 2 hodiny ještě teplý, než dorazí návštěva. Já jí tvrdím, že je potřeba jídlo chladit za přístupu vzduchu a co nejrychleji uložit do lednice, nikoliv skladovat jídlo na plotně horké bez přístupu vzduchu, i když se jedná například o 1,5 hodiny.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? paul1, aliendrone před 961 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
df

Z hlediska bakterií? Co to je za blábol. I kdyby byl na plotně do večera a pak uložený do lednice, tak 3–4 dny bude pozivatelny. Bakterií není třeba se obávat. Jsou naši přátelé. Nenechte si vymývat mozky reklamou. Mrkněte na dokument a popřemýšlejte.

https://m.you­tube.com/watch?v=ZS3Ij­b5UcKo

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
seraphico

Nehrotil bych to. Jestli necháte ještě teplý guláš pod pokličkou a do ledničky ho dáte až za pár hodin, tak se vůbec nic nestane. Maso je uvařené a je v omáčce, to se opravdu nezkazí tak rychle.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Co nejrychleji ho zchladíme na co nejnižší teplotu. Když jídlo chladne, k největšímu množení bakterií dochází mezi čtyřiceti až osmdesáti stupni. 🙂
Pokud nemáme doma profesionální zařízení (šokery), doporučuje se napustit do umyvadla studenou vodu, přidat ještě kousek ledu, jídlo zchladit, ideálně ještě dát do misky a přesunout do lednice. Tam umístíme až vlažné jídlo, dávat do lednice pokrm, který má sto stupňů, je nesmysl. Profesionální lednice to zvládnou, domácí ne.
https://www.ty­den.cz/rubriky/re­lax/apetit/ne­nechavejte-jidlo-chladnout-na-plotne-radi-sefkuchar-david_227630.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Jestli má návštěva dorazit během 2 hodin, nemá smysl to řešit.
Já nechávám poklici krapet zvednutou.
V případě potřeby se trochu přihřeje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Guláš je „držák“, ten se ti ani za 24h zpravidla nezkazí. Já osobně BEZ pokličky, dokud teplota neklesne cca na 40°C, pak lednice. Markantní je to u polévek, zejména s játrovou zavářkou. Zakrytí pokličkou = automaticky BLESKOVĚ zkysne, klidně i do 12 HODIN (v létě)!

PROČ to tak je NEVÍM (vysvětlení marci1 zní VELMI LOGICKY a přesvědčivě), nicméně mé tvrzení potvrzuje životní PRAXE. Také ohledně poučení se z praxe záleží na tom, JAK MOC jsi velký „vztekloun“, tedy na schopnosti odolávat návalu zloby ve smyslu „SAKRA, jsem se s tím TAK mordoval a ono se to zkazilo – celá práce NANIC!“ ;) :)

Takže podle mě MÁŠ PRAVDU TY, ale vysvětlení proč to tak je ode mne nečekej, nerjsem ani kuchař a ani hygienik. :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Asi taklenc: guláš je po uvaření sterilní. Jedinou cestou, jak by se do něj měly dostat mikroorganismy, je vzduch. Takže z toho hlediska jistě přikrytý, i za cenu toho, že bude chladnout dvojnásobnou dobu. Pokud je požadavek ho zchladit rychleji, je možno hrnec vložit do studenovodní lázně a vodu měnit, když se ohřeje, zpočátku se bude samozřejmě ohřívat od guláše rychleji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Pro guláš prý platí, že do jeden den starého se přidává polovina nového. Aspoň tak to prý mají v restauracích, kde mají vyhlášený gulášek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Nikdy pod poklicí, ale bez ní.
Guláš patří mezi pokrmy, které mohou vychladnout přirozenou cestou, pak do lednice. Vydrží i týden ;D (pokud nezkysne, pod tou pokličkou). Ohříváním získává na chuti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek