Než na to v Bruselu přijdou, že stejnému pokrmu v každém kraji
říkáme jinak, honem, jak vy říkáte této pochoutce?
Doplňuji:
Moje babička na Svitavsku říkávala smraskům, tedy bramborákům, HULÁN.
Bramborové placky my děláme z brambor vařených. Jinak supr a
všem díky.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? anonym, rynek878, elektrikář, anonym, myšpulín před 5117 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Na Chrudimsku se tomu říkává „zmrazky“
Doplňuji:
Obecně vzato, bramborák je naše zlato!
Pohled na skutečné lidové názvy krále českých jídel ze syrových
brambor – bramborák. Ten se objevuje v receptech sice už u Sandtnerky,
ale pod neutrálním názvem „bramborové placky“, až později je to
bramborák, ale lidové názvy tu jsou daleko zajímavější: bramborák,
bandorník, cmunda, halapač, strouhanec, toč, tupák, hlupec, frncábník,
fofrovanec, drn, bandorová nadívajna, lata, babčák, báč, bacán, sejkory,
plískánky, hanušky, kranfleky, litáky, podlistníky a pečou se v celku
i v podobě lívanců, zahýbáky/zahýbance se plní dušeným zelím,
mrkvance dušenou mrkví.
Když někde z pánve zavoní, je ho cítit přes tři zdi a přes tři
údolí. Ať už mu říkají CMUNDA, KRAMFLEK, KŘÁPANEC, KECINEK, VOŠOUCH,
SEJKORY, HALAPÁČ, BŘINČÁKY, TRYNČKY, STRIKY, na Slovensku HARUĽA,
SMRASKY, ŠKRAMPLATA… vždycky je to dobrota.
Doplní někdo ještě o další název? 🙂 … za poslední doplnění
patří dík někomu, kdo si v komentářích říká Ježidědek …
Podkerkonošsko „Sejkory“ – má někdo ještě nějaký jiný
bramborákový název, na který se tu zapomnělo? Za poslední příspěvek
v komentáři č. 118 děkuji Marku Hlavovi – na Hané se bramboráku
říká „strouhanec“, … určitě ještě přijde někdo další a dlouhou
řadu názvů doplní …
Ať je kolem bramboráku konečně jasno :o)
Upravil/a: rynek878
0 Nominace Nahlásit |
Na statku kam jsme jezdili na prázdniny nalili těsto do do pekáče z kousky uzeného v silné vrstvě, ráno se to dalo do trouby v kachlových kamnech a šli pracovat na pole do večera se to propeklo. jak tomu říkali si nemohu vzpomenout.
0 Nominace Nahlásit |
SEJKORY nejsou jako bramboráky, dělají se jen s kmínem a vajíčkem(žádná mouka ani česnek)a pečou se na suché plotně. Nakonec se potřou jenom uškvařeným máslem…neuvěřitelná dobrota, kam se hrabe bramborák:-)
0 Nominace Nahlásit |
Tak ted jsem dostal takovou chut na bramborák,že ho zítra udělám.:-)
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |