Avatar uživatele
ZuzanaH

jaká je doba poživatelnosti, beze škod na zdraví, doma zavařených kompotů ?

Zajímavá 0 před 571 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Filip84

Dokud se nenafoukne víčko, nevybouchnou, nebo dokud když je otevřeš a čichneš k tomu, necítíš odporný pach.

To máš jako s konservami z WWII, korejské policejní akce atp.: pokud ta konserva není zrezivělá, nafouklá, tak tomu nic není. Samozřejmě, že to požíváš na vlastní risiko, ale je prakticky nulové.

Domácí zavařenina je taky, svým způsobem, konserva. Když je dobré víčko, kvalitně zavařené…? 🤷‍♀️

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nelze takto přesně odpovědět. Záleží na tom v jakém jsou stavu. Pokud jsou dobře uskladněné, po otevření jsou normálně cítit, vypadají a chutnají stejně jako každá jiná zavařenina, tak i několik let.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elkon

Důležité je uskladnění, ale důležitý je obsah kompotu, zda je kvalitně provedený nálev a také způsob konzervace.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cappuccino

Presnou dobu ti nenapisu, ale mame na chalupe souseda, ktery takhle skladuje kompoty ve stodole i 15 let a vice! Dokonce jim v zime topi, aby mu nepopraskaly.
To se mu musi silene vyplatit:)
Kazdy rok k nim pridava nove a nove. Samozrejme je nemuze spotrebovat a jeho rodina uz je nechce ani videt.
Obcas nam nejake prinese jako vzacnost a ja je okamzite vyhazuji. Nemam duveru:)
A to on jeste vyzaduje vratit sklenice!!
Ale co my vime? Treba bude jednou, az vypukne valka a nebude co jist, prave on ten jediny prizivsi?:)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Mamka měla kompoty i deset let a nebylo jim nic. Když se před pár lety stěhovala, tak bědovala, kam že to všechno dá, že v novým je malej sklep. Tak to naházela do kvasu na slivovici a jaká byla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Páter František Ferda a Ing. Jiří Janča doporučovali, aby se kompoty spotřebovaly do 2 let.
Jen si nemohu vzpomenout na název „chemikálie“, která se v zavařeninách po 2 letech vytváří. Jen, že základním prvkem je fosfor.
Člověka to sice nezabije není to jed, jako botulin nebo patulin (nahnilé ovoce/zelenina, kterou někteří lidé vykrajují a konzumují. Patulin už je v celém plodu.
Nic zdraví prospěšného to není. Bohužel poživatelné. Škody však napáchat umí.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andulajede

Záleží na tom jak dobře byly kompoty zakonzervovány , pokud dobře tak se dají jíst i několik desetiletí po uložení. Já osobně nedávno jedla třešně z roku 1993 a byly stále dobré.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

cappuccino: Na kompotech moc dlouho nevydrží, frajer.

Jo, kdyby měl, frajer, zásobu dvou metráků sušeného masa, zavařenou zeleninu, nasušenou zeleninu a třeba pět metráků rýže, protože rýže ve sklence (nemusíš ji zavařovat) má neomezenou trvanlivost, to by byl jiný příběh. Ale o zavařeném ovoci moc dlouho nevydržíš, jako! 😅

Nový příspěvek