Pepa25
Samozřejmě kvalitní potraviny prospívají zdraví a nekvalitní a
„nezdravé“ mu škodí. mluví se o tom dost a je to i dost velký byznys
(označení „bio“, „eko“ atd.). Za posledních 100 let se kvalita
potravin samozřejmě daleko zlepšina, potravinářské technologie jsou nekde
úplně jinde (i když přirozené procesy, např. kvašení mléka probíhají
stále stejně).
Většina lidí asi nakupuje podle ceny, ale také nemálo prostě chce kvalitu
(a u jídla častěji než třeba u oblečení). Samozřejmě je velké téma,
jak kvalitu poznat. Někdo má paniku z „éček“, ale to je dost často
neoprávněné, protože „éčka“ je jen jednotné značení. Co dává
smysl je podle mě preference jednoduchých potravin (např, obyčejný kogurt
je lepší než „super bio“ dezert s přídavkem všeho možného, podobně
třeba maso versus uzeniny atd.).
Drap
Vztah tam jistě je. Ovšem nelze brát to, že když koupím draho, dělám
pro své zdraví dobře. Může to být zcela naopak. Bohužel, dnes nikdo
z nás nemůže dost dobře vědět, co se v jaké potravině nachází. Doba,
kdy jsme si vše vytvořili doma na dvoře, nebo vyprodukovali naši sousedé je
nenávratně pryč.