Název mě zaujal u jednoho z receptů v programu Prostřeno.Děkuji.
http://www.iprima.cz/prostreno/soutezici/jitka-petrickova
Doplňuji:
Děkuji za všechny odpovědi.
Viděla jsem přípravu,strouhanka je i v receptu.Zajímal mě spíš původ slova.Nabízí se dvě možnosti,alovenská a německá a já v tom plavu ))
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, Drap, briketka10, gagaga, marci1, anonym, Agneta, zzzlatokopka před 3566 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nebudou dělané ze strouhanky?
Doplňuji:
http://slovnik.azet.sk/synonyma/?q=pr%C3%A9zle
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Zajímavé. Nikdy jsem neslyšela. Na netu se nedá název riovněž najít. Proto jsem použila knižní zdroje – např. Naše příjmení od D. Moldanové a Malchkův Etymologický slovník.
Myslím si, že původ názvu souvisí se slovem Presl – hláskovou úpravou Prezl. Je to příjmení, které pochází z němčiny, zkomolenina z místního jména Vratislav, německy Breslau.
Takže česky bych řekla : Vratislavovy nebo vratislavské knedlíčky. Určitě starší krajový název, který se dostal i k nám.
Dívala jsem se do polských zdrojů, město Vratislav je totiž proslavené vratislavskými „knedlíky“ či nočky. Zřejmě byly knedlíky převzaty z německé kuchyně, když bylo Polsko součástí Pruska.
V češtině slovo knedle pochází z jihoněmeckého Knödel,, v polštině byl výraz knedel, knydel. Nevím, ale zřejmě jde o jiný knedlík, než je český, .
V Německu se vaří podobné knedlíčky či nočky. Možná pro některého Vratislava,, po němž je pojmenované město, připravoval stejné knedlíčky kuchař a název zůstal po něm.
Těžko říct. Možná je název nejistý, jak často uvádějí i etymologové.
Doplňuji:
prézla = moravsky strouhanka, takže nepochází ze slovenštiny, ale
z němčiny. Jiný název brezle. německé Brösel – strouhanka, to
zdrobnělé od drobků chleba = Brosam, staré germánské Brusmon, drobky,
malé kousky, tomu odpovídá latinské frustum – t/v. Němcům však Bro-
připomíná chléb.
Podle jiného zdroje je další možnost, že knedlíčky se začaly dělat ve Vratislavi, protože slovo Presl – hláskovou úpravou Prezl. Je to příjmení, které pochází z němčiny, zkomolenina z místního jména Vratislav, německy Breslau. Knedlíčky byly převzaté z německé kuchyně, když bylo Polsko součástí Pruska. Takže byly to vratislavské knedlíčky ze strouhanky.
Prezlovy knedlíčky z prezly. Zůstala jen „strouhanka“.
D. Moldanová: Naše příjmení, Slovník nespisovné češtiny, V. Machek: Etymologický slovník.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Strouhankové knedlíčky.
http://slovnik.dovrecka.sk/narecovy-slovnik/pr%C3%A9zle
Doplňuji:
Recept : 🙂
http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-prezlovymi-knedlicky-domacimi-nudlemi
Upravil/a: marci1
3Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, anonym, zzzlatokopka
před 3566 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V Brněnském hatýrce strouhanka,tvrdý rohlík a nebo stará ženská.Původ bude pravděpodobně Slovenský.
0 Nominace Nahlásit |
Moje babička narozená 15.10.1895 říkala ,,prézle,,strouhance.Ve škole měli tuším jen němčinu a měli doma 3 německý chlapce na vychování-po 1 světový válce,tak asi německý název.Další název byl ,,kunerol,,který odmítala dát do čehokoliv v jídle!Vždycky říkala,že putra je putra(máslo) Že kdyby kunerol namazala na chleba psovi tak ju zato pokouše:-) a to bylo před hrůzou let,co by na dnešní kunerol řekla babi?Asi by pokousala taky:-( všechny kdo má co do činění s chemickým zahuštěním rostliných olejů a ještě se ohání vitamínama ☹ Přeji pěknýden:-)
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý den
Správně by asi mělo být brezlové knedle 🙂. Brezlemi je v německu
nazývána strouhanka. U nás v nářečí (i má babička i otec) neřekli
strouhance jinak než brezle 🙂. Pěkný den.
0 Nominace Nahlásit |
Doplním původ slova.
prézla = moravsky strouhanka, takže nepochází ze slovenštiny, ale
z němčiny. Jiný název brezle. německé Brösel – strouhanka, to
zdrobnělé od drobků chleba = Brosam, staré germánské Brusmon, drobky,
malé kousky, tomu odpovídá latinské frustum – t/v. Němcům však Bro-
připomíná chléb.
SNČ
Jako stará sukolka se řídím heslem,že není důležité být první,ale zúčastnit se a jednat férově.Původní odpověď annas jsem vůbec nezaregistrovala,četla ji až dnes v diskuzi,pár minut nato v info mejlu od admina.Slovenštinu znám i s pravopisem,proto mi nějak neseděla.K položení otázky mě vlastně inspirovala poznámka jedné soutěžící,že na netu nenašla,já potom rovněž nic.Odpověď je z jazykového hlediska zajímavá a podle mě by měla být mezi ostatními.
Ad Agneta nebyla talka první, dá se zjsitit podle zdrojového kódu. Navíc nemá celý původ, jen naznačila. ?-))
Ad Johana, napsala jsem jednu možnost, ale místo doplnění jsem omylem smazala. Takže celá moje odpověď.
prézla = moravsky strouhanka, takže nepochází ze slovenštiny, ale z němčiny. Jiný název brezle. německé Brösel – strouhanka, to zdrobnělé od drobků chleba = Brosam, staré germánské Brusmon, drobky, malé kousky, tomu odpovídá latinské frustum – t/v. Němcům však Bro- připomíná chléb.
Podle jiného zdroje je další možnost, že knedlíčky se začaly dělat ve Vratislavi, protože slovo Presl – hláskovou úpravou Prezl. Je to příjmení, které pochází z němčiny, zkomolenina z místního jména Vratislav, německy Breslau. Knedlíčky byly převzaté z německé kuchyně, když bylo Polsko součástí Pruska. Takže byly to vratislavské knedlíčky ze strouhanky.
Prezlovy knedlíčky z prezly. Zůstala jen „strouhanka“.
D. Moldanová: Naše příjmení, Slovník nespisovné češtiny, V. Machek: Etymologický slovník.
tady je to správně…
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |