1. "Sušená třtinová šťáva je vlastně pracukr, který je šetrně sušen bez zbytečného dělení cukru od melasy, bez rafinace a na rozdíl od průmyslově ošetřeného cukru jsou v něm zachovány všechny vitamíny a minerální látky.
Někde se s ním také můžeme setkat pod názvem „BIO cukr“, už proto, že je stoprocentně organický a zdraví prospěšný. Jeho historie sahá k roku 1570, kdy ho Španělé přivezli z Indie na americký kontinent. Už ve starověkém lékařství se tradovalo, že je především výborným zdrojem energie, ale také čistí krev a zabraňuje revmatu. Mezi největší producenty patří Pákistán, Indie, Ekvádor, Indonésie nebo třeba Austrálie. Vyniká specifickou vůní a karamelovou chutí, kterou oceníme nejen při pečení a vaření, výborně funguje například při výrobě domácího karamelu a lze použít i ke slazení kávy či čaje. Je to výrazně zdravější náhražka klasického řepného cukru. Je sice o něco vlhčí než klasický cukr, ale lze jej bez problémů použít v jakémkoli receptu, kde je uveden bílý cukr. Oproti klasickému cukru obsahuje ve větší míře vitamín A, některé z vitamínů skupiny B, vitamín C, D a E. Z minerálních látek obsahuje nejvíce vápník, draslík, železo, fosfor, mangan nebo třeba zinek."
http://www.greenwayfood.cz/project/susena-trtinova-stava/
2. Cukr bílý, hnědý nebo třtinový?-
"Nejprve je třeba od sebe odlišit hnědý řepný cukr a cukr tmavý třtinový, nejedná se totiž o totéž. Hnědý cukr je vyrobený – stejně jako bílá klasika – z řepy, kdežto třtinový je z cukrové třtiny.
Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, kterou sice hnědý cukr může rovněž obsahovat, ale do hnědého cukru se třtinová melasa dodává posléze, kdežto v třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.
Nejkvalitnější hnědý cukr, který se dobarvuje a přidává se do něj melasa, se kvalitou a zdraví prospěšnými látkami vyrovná oblíbenému třtinovému cukru.
Ale pozor, je-li hnědý řepný cukr dobarven karamelovým sirupem, neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. " atd.
https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/cukr-bily-hnedy-nebo-trtinovy
Myslím, že cukry a šťáva se liší kvalitou a snad obsahem některých minerálů.
Nejkvalitnější by měla být třtinová šťáva, která se připravuje sušením, Bude tedy mít nejvíc minerálů, v třtinovém cukru jsou také minerály a jiné látky, ale stále je to cukr, ale přesto je zdravější než cukr bílý. .I když energetická hodnota je stejná jako u bílého cukru. .
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
V obou případech jde o sacharózu, v případě třtinového cukru není rafinovaná. Takže tam zůstává melasa a všechny ty nežádoucí srágory. Vydává se to jako přírodní produkt, který je údajně zdravější, což je blbost. Někteří lidé tomu ale věří…Navíc stojí několikanásobně víc, než bílý cukr, ačkoliv je výrobně podstatně levnější.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |