Avatar uživatele
pechota

Jaký je rozdíl mezi normálním a iberijským špekem? Který z nich je vhodnější pro domácí uzení?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, da ny před 3884 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Iberijský je vysoký, čistý (bez svaloviny) a ´řídký´ (snadno pouští sádlo) – výtečný jemný špek na uzení (nízkoteplotní) i škvaření.
„Normální“ je tužší, zdaleka ne tak vysoký, po vyškvaření zbude více ´pletiva´.
Pro domácí uzení je – podle mne, vhodnější špek „normální“ – leda bys byl schpen udit studeným kouřem (pokud iberijský špek zahřeješ, ´pustí´ sádlo).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Jeden postarší „odborník“ ve frontě u stánku nám říkal, že nejvhodnější jsou vietnamská prasátka, to že je pak pravý iberijský špek :)
Doplňuji:

Maso a sádlo je z určitých plemen prasat – černé prase.
odkaz:
http://www.ty­den.cz/rubriky/a­petit/chutni-pasici-jedine-s-puvodem_98473­.html#.U0EH8le82ZQ

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
arygnoc

a to sa robí zo španielskej svine?

kde má česká sviňa „špek“ na " iberijský špek"?

;)

PS:
toto ale myslím vážne.
lebo inak je eu v prd*li, keď si v čr sami dorábame španielske produkty (a je to vôbec povolené?).

keď to takto pôjde ďalej, tak si tu moraváci budú dorábať krabicové (španielske a taianske) víno, slovénskú bryndzu, anglický roastbeef a neviem čo ešte. no neviem, aby v bruseli nezahučali „Tak toto nie!“

před 3884 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek