Avatar uživatele
jajsemja10

Jaký je rozdíl mezi palmovým a shea olejem?

Zajímavá 0 před 1370 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V odkazu se dovíte víc

"Bambucké máslo

neboli shea butter je tuk extrahovaný ze stromu ořechu afrického (Vitellaria paradoxa). Je široce používané v kosmetice jako hydratační krém.

Bambucké máslo je jedlé a používá se v přípravě potravin v některých afrických zemích. Občas je bambucké máslo smíšené s jinými oleji jako náhražka kakaového másla, ačkoli chuť je znatelně odlišná.

V odkazu najdete, kde se bambucké máslo používá v kuchyni.

„Bambucké máslo má tradičně využití v africké kuchyni podobně jako v Asii kokosový olej. Využívá se také pro výrobku léků a v neposlední řade pro výrobu kvalitní čokolády místo kakaového másla. V Evropě se bambucké máslo používá do luxusních dortů, pralinek a dalších sladkostí nebo třeba jako kvalitní tuk do kořenících směsí a bujónů.“

https://www.bam­bucke-maslo.eu/
https://www.na­turescare.cz/bam­bucke-maslo/
--

"Palmový olej se získává z dužnatých plodů palmy olejné. Někde se mu také říká červený palmový olej, kvůli jeho červeno-oranžové barvě.

V osmdesátých letech minulého století (tedy kolem roku 1980) byl palmový olej v celé řadě potravin nahrazen transmastnými kyselinami, protože se lékaři domnívali, že konzumace tropických olejů (včetně palmového) vede k poškození zdraví srdce a ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Nicméně poté, co odborné studie prokázaly zdravotní rizika transmastných kyselin, začaly potravinářské firmy znovu používat palmový olej.

Kromě potravin najdeme palmový olej také v řadě dalších výrobků, například v zubních pastách, mýdlech nebo kosmetických přípravcích.

Navíc se může používat také při výrobě bionafty, která je alternativním zdrojem energie .

Palmový olej se používá při vaření, zejména v západní Africe a přidává se také do kari, celé řady potravin, ale i jiných výrobků nebo pohonných hmot."

https://cs.me­dlicker.com/1206-palmovy-olej

https://www.fo­odnavigator.com/Ar­ticle/2017/11/­09/Shea-butter-in-bakery-A-healthier-and-more-functional-oil-than-palm

"Bambucké máslo v pekárně: Zdravější a funkčnější olej než palmový?í

Anglický zdroj uvádí vyjádření holandského dodavatele, že, bambucké máslo má méně nasycených tuků (o 40 %), je jemnější, takže brzy porazí palmový tuk.

Pečivo z něj je jemnější a chutnější než z palmového oleje.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1192 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek