Vím akorát, že salám Herkules je větší než vysočina, ale složení je stejné, nebo jiné?
zdroj obrázku: Pixabay
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, da ny, Kepler před 2042 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Oba jsou to trvanlivé fermentované salámy. Zdá se mi, že Herkules je
o něco kvalitnější. V kvalitě Vysočiny jsou velké výkyvy, záleží na
výrobci. U Herkulesu to ale platí také. Oba výrobky nesmí mít víc než
50% tuku, některé Vysočiny však nesplňovaly podmínku trvanlivosti.
https://www.dtest.cz/clanek-6026/test-salamu-herkules-2017
https://www.akcniceny.cz/spotrebitelsky-test/test-trvanliveho-salamu-vysocina/
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jirka F Nahlásit |
"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při
výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku
70. let.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Herkules_(sal%C3%A1m)
https://www.krahulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortiment/fermentovane-salamy/herkules-hodice/
"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.
Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."
https://www.dtest.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules
Vysočina
"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým
masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou
charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent
uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího
Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.
Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .
Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých
šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyso%C4%8Dina_(sal%C3%A1m)
https://regiony.rozhlas.cz/salam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197
--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle
kvality
https://tn.nova.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html
Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
… až ochutnáš, pochopíš, že složení není stejné … https://www.ferpotravina.cz/uzeniny/salam-vysocina-pejskar-spol-spol-s-r-o a https://www.ferpotravina.cz/salam/herkules-kmotr-masna-kromeriz-a-s-1
0 Nominace Nahlásit |
Velmi zjednodušeně řečeno:
Hlavní rozdíl je v tom, že Herkules je výrobek fermentovaný.
Tedy kvalitnější, zdravější (kam se !hrabou" jogurty, co se týká
prospěšnosti pro imunitní systém
Vysočina není salám vyráběný fermentací.
Složení výrobků si snadno vyhledáte
https://www.krahulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortiment/fermentovane-salamy/
Potraviny, které jsou bez lepku, by měly být označené (většinou jsou), protože zdravý člověk by je neměl ve větší míře konzumovat. Pro celiaky je to východisko, pro zdravého jedince problém, tělo lepek potřebuje. To jen některé „husy“ na přehlídkových molech si to nemyslí.
Nejsem si jist zda člověk opravdu lepek potřebuje, ale označovat bezlepkové potraviny jako bezlepkové aby zdravému člověku neublížili je podle mně blbost. Když budu chtít sežrat lepek vezmu si housku nebo chleba a nepůjdu si koupit bůček.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |