Roman71 vysvětil slovo „bůh“ jako svědek Jehovův.
Vy jste otázku vložil do kategorie Jazyky, takže se zřejmě ptáte na význam slova „bůh“ obecně. Jak je to v češtině obyklé, z významu původního se významy posouvají, přenášejí atd.
Původní význam pod Rejzkova Etymologického slovníku
PSJC uvádí významy a použití slova bůh v původním i přeneseném významu.
Bože, co se to se mnou děje.
3. Je prostředkem k zesilování slovesného děje (zdůrazňuje jej,
zesiluje zápor, označuje hojnou míru něčeho a p.)
Např. Ani za živého boha to neudělám.
4. V některých spojeních je výrazem neurčitosti n. nejistoty, zvl. ve spojení – Jen bůh ví, jak to dopadne.
5. Přeneseně – o předmětu či člověku milém n. ctěném, slavném
atd.
Třeba Beethoven je „Bůh“.
–
V obecné češtině se slovo bůh používá jako
První dvě spojení pocházejí ze slovenštiny uvádí SNČ.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
Odpoveď byla označena jako užitečná
Slovo bog (bůh) se vyskytuje ve všech slovanských jazycích a odvozuje se
od staroindického bhaga, „udílející, dávající“.:-)
Wiki
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit |
Slovo „bůh“ se do češtiny dostalo přes praslovanštinu, kde kořen „bogъ“ odkazoval k pojmům „bohatství, štěstí, podíl“ (srov. „bohatý, zboží“), což odpovídá i stavu v historických indoíránských jazycích. V staroindickém jazyce kořen „bhaga-„ kromě zmíněných významů znamenal ještě „udělovatel, dárce“ (srov. i sloveso „bhájati“ – „rozděluje“). Ve významu božstva se příbuzný kořen nejdřív vyskytl zřejmě v staroperštině („baga-„). Názory na míru íránského vlivu na vývoj významu slova „bůh“ ve slovanských jazycích se různí. Východiskem pro slovanské a indoíránské jazyky bude pravděpodobně indoevropské „bhag“ („udělovat“; viz i starořecké „fagein“ –„pojíst“). Původní indoevropský název pro nevyšší božstvo je však zřejmě příbuzný spíše litevskému „diĕvas“ a latinskému „deus“
Zdroj: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vyznam-slova-buh
0 Nominace Nahlásit |
Mosoji, pokusím se to vysvětlit tak, jak to vidím já osobně.
Bůh je v podstatě titul pro někoho, kdo má absolutní moc, absolutní moudrost, ryzí charakter i pohnutky, zdroj vší inteligence, energie, tvořivé síly a tvůrce života. Bytost s absolutním přehledem o všem ve vesmírném prostoru, tvůrce všech fyzikálních a chemických zákonů a zákonitostí. Bytost se schopností stvořit energii, z ní jakoukoliv částici, hmotu, chemický prvek, dát všemu smysl a řád, stvořit život a dát dokonalost. (Snad jsem na nic nezapomněl..)
Když vezmu v úvahu boha s malým „b“, je to někdo s výjimečnými schopnostmi, Bohu s velkým „B“ v něčem podobný, jako by zrcadlil nějakou Boží schopnost či vlastnost.
0 Nominace Nahlásit |
Bůh neexistuje – http://www.osacr.cz/2014/11/18/buh-neexistuje-exkluzivni-rozhovor-s-casticovym-fyzikem-victorem-stengerem/
0
před 3188 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Když si slovo Bůh vyložíme dokonae, tedy až na začátek, dostaneme se
úplně až ke Krišnovi- k němu domů!
Haré Krsna!
Děkuji za informaci. K dotazu mně přiměl jakýsi pořad na Primě (Hyde park). kde mluvil jakýsi vědátor ( z počátku jsem pořadu nevěnoval pozornost) který říkal že slovo bůh znamená ( a teď neřekl kde či v čem) významově " ten kdo nařizuje, přikazuje" a pod. Zajímá mně kde se tento význam tohoto slova objevuje. Je možné že přímo v církevních statích, nicméně jako ateista o tom téměř nic nevím.
Já se zase chtěla dovědět víc o etymologii z Wiki, ale marci
nevložila odkaz, tak jsem si ho musela najít sama.
https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C5%AFh
„Roman71 vysvětil slovo "bůh“ jako svědek Jehovův."
Tedy klobouk dolů! Zase jsem byl odhalen :D
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2622 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |