mamka mi říkala, že dřív když tatarka v obchodech nebyla, tak si ji dělali doma a byla výborná, ale že je to pracné a je tam riziko s těmi vejci.. zkoušeli jste to někdy? a co kečup nebo třeba hořčice? nevím jestli by to šlo
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanny 2, barnajka, SeptikB před 4726 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tatarku jsem párkrát dělala i já a pracná mi vůbec nepřišla –
otázka několika minut. Přesný množství surovin ti už neřeknu… ale
základ je z vajíček, do nich tyčovým mixérem vešlehat olej a hořčici,
až to má náležitou konzistenci a barvu. Pak dochutit /sůl, cukr, možná
i kapku octa/ a nakrájet nadrobno nakládaný okurky. Výborná a nějakej
strach z vajíček se může jít bodnout… :o}
Kečup se taky dá, máma ho dělávala hodně dlouho, ale u toho jsem nikdy
nebyla.
Doplňuji:
Pokud si ještě dobře vzpomínám, tak tam byl fígl právě s tím
olejem – aby se to dobře našlehalo, přilívá se vedle zapnutýho
tyčovýho mixéru pomalu a rovnou se vešlehává.
A zapomněla jsem na nakrájenou cibuli a koření. Zkus ten recept od
Ondry – vypadá dobře :o}
Upravil/a: Terryle
0 Nominace Nahlásit |
Možná by se hodil nějaký recept, ale odzkoušený ho nemám, některým
chutná a některým zase ne.
Možná ho ale vyzkouším :)
http://www.recepty.cz/recept/domaci-tatarka-13580
0 Nominace Nahlásit |
Mamka má pravdu, tatarská omáčka nebyla, ale majonéza ano, takže ta se nemusela dělat doma. Do majonézy se přidá jogurt, nebo zakysaná smetana, na jemno nakrájené okurky a cibule ( já ji spařuji), sůl, pepř mletý, hořčice, trošku cukru. Přesné množství se určit nedá, dělá se to podle vlastní chuti. Kečup má smysl dělat doma když jsou vlastní, nebo levná rajčata. Předpisů bude na netu určitě dost.
0 Nominace Nahlásit |
Já to tak dělám! Tedy co se tatarky a kečupu týká. Hořčici kupuji
tradiční francouzskou a ta je tak vychytaná, že domácí ani není
zapotŕebí.
Na tatarku potřebuješ domácí majonézu (žloutek – o jehož původu a
mládí nemáš pochyby- musí být pokojové teploty – stejné jako olej/to
je opravdu důležité, jinak se srazí – špetku soli, trochu citronové
šťávy nebo octa – vyšlehej metličkou a postupně pramínkem přilévej
olej (slunečnicový). Na jeden žloutek spotřebuji asi 1dcl oleje. Nakonec
přidej nadrobno nakrájené kyselé okurky, cibulku (já dávám spařenou,
není tak ostrá), nařeď lákem z okurek, lze přidat trochu hořčice. Já
dávám trochu vinného octa s estragonem. Můžeš tak krásně kontrolovat
hustotu.
Kečup dělám v létě z hodně vyzrálých, masitých rajčat, která
rozvařím, propasíruji a dochutim solí, cukrem a octem (střídám různé
druhy) a steriluji.
Nepřijde mi to nějak složité a hlavně opravdu vím, co tam dávám. Spíš
je to o tom, že je všeho dnes až moc a jedinec zlenivěl. Pro mě je ale ta
„výroba“ nutná nejen z důvodu mlsnosti, ale je to také dokonalá
relaxace a dobrý pocit, když pak chutná.
0 Nominace Nahlásit |
Tady je recept bez vajíček,sice jen na majonézu,ale to ostatní,co tady radí ostatní, si tam domíchej –
http://recepty.vareni.cz/rychla-domaci-majoneza/
0 Nominace Nahlásit |
Tahleta majonéza je skvělá a velmi rychlá a tatarskou omáčku z ní lze
udělat velice snadno.Stačí do hotového produktu vmíchat nadrobno
nakrájenou cibuli,nejlépe ty bílé konce z cibule s natí a nadrobno
nakrájený okurek.Potom jen doladit třeba okurkovým lákem.Jinou už
nedělám.
http://www.cuketka.cz/?p=3230
0 Nominace Nahlásit |
Domácí kečup:
http://mlsoty1.sweb.cz/zavaruj.htm
Zdroj: http://mlsoty1.sweb.cz/zavaruj.htm
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4726 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tatarka náročná není vůvbec a ochutíš si ji tak, jak vám doma chutná
nejvíc.
Domácí kečup mi nechuntá, ale teď dostanu vzorek a tak se uvidí :).
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4726 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |