Avatar uživatele
Topinkovač

Je tortilla nezdravá?

Ahoj lidi, zajímalo by mě jak je to s tortillou. Každý většinou bez rozmyslu řekne, že není zdravá, ale když chci vědět proč tak nikdo není schopen rozumně odpovědět.
Jde o tortillu s vepřovým gyrosovým masem (ne smaženým), které se opéká na jakémsi vertikálním roštu, dále zelenina, ovčí sýr a dresing (u toho je mi jasné, že moc zdravý není).
Řekne mi někdo proč to nejíst a co je na tom nezdravého kromě dresingu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? NelieM před 3542 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Odpoveď byla označena jako užitečná

Proč by měla být tortilla nezdravá???
Jde o nekvašenou (nekynutou) moučnou placku (mouka, sůl, tuk, voda)…
😉
Pokud jde o náplň – grilobané maso a zelenina – taky nic nezdravého…
A „dressing“ – záleží na tom, obvykle se dělá z jogutru (kysané smetany) a koření – taky nic nezdravého nevidím…
___
Kromě toho, že netušíš, co do toho kdo v tom stánku dá (proto si takové dobroty dělám sám) je to naprosto OK.
😉

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Topinkovač Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pusinka50

Jde o to, že tortila je z hladké mouky, která zdravá není.

Jednoduché cukry z bílé mouky se vstřebávají hned na počátku zažívacího traktu přímo do krve, proto se zvýší cukr v krvi najednou. V tu chvíli musí slinivka vyplavit inzulín, který zpracuje glukózu a výsledkem je kolísání hladiny cukru v krvi Může to vést k vyčerpávání slinivky, k častějšímu podráždění ale i k překyselování organizmu. Důsledkem kolísání hladiny krevního cukru může být i kolísání nálad, přecitlivělost, neklid, bolesti hlavy či nespavost.

Pokud jíme klasickou bílou mouku (oproti celozrnné), kde chybí klíček s enzymy důležitými pro štěpení škrobu, pak mouku nedokonale strávíme. Do střev se nám dostane příliš mnoho nenaštěpeného škrobu a lepku. Pokud to děláme velmi často a dlouho, pak nám to může škodit. Nestrávený lepek pak může poškozovat sliznici střeva a mohou se přemnožovat plísně.

Oproti tomu celozrnná mouka zdravá je, navíc obsahuje důležité minerály, vitaminy a vlákninu, která je pro dobré trávení důležitá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Ani dressing nemusí být nezdravý.
Bude-li jogurtový místo majonézy
a s bylinkami …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

to, čo kupujete pod názvom tortilla, nie je tortilla, ale placka.

tortilla je KUKURIČNÁ placka (ako príloha).

;-Q

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gecco

Pusinka50 – původní tortilly byly z mouky kukuřičné, dneska – jakou mouku použiješ, takovou placku si ´uplácáš´.
😉
Ale i ta z bílé mouky je škodlivá asi tak, jako běžný rohlík (nebo spíš míň).
😉

před 3542 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek