Slované vítali hosty chlebem a solí, Chleba se nikdy nepřejíš, Chléb náš vezdejší – jak chápete poslední slovo?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? anonym, magicm18, iwetax, vagra, rynek878, anonym, iceT před 5074 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dávno prosil člověk: „Chléb náš vezdejší dej nám dnes,“ protože
věděl, co těžké práce dá, než se může ukrojit, co krůpějí potu
svlažil každý úkon v hospodářství, než se lidé najedli.
Naši předkové znali jeho hodnot a proto vítali hosty chlebem a solí.
Chléb se pekl již před čtyřmi tisíci léty, nikdy se nepřejí a
nejzdravější je z černé mouky. V mnohých zemích, zvláště za mořem,
se kvašený chléb nepeče a těm, kteří se tam přestěhovali, stále
schází a stýská se jim po něm. Vyrábíme více druhů chleba, je možné
si vybrat, ale nejstravitelnější a biologicky nejhodnotnější je chléb
z žitné mouky.
Zdroj: http://www.jicinsko.cz/lsk/92/lsk924.htm
0 Nominace Nahlásit |
chléb byl důkaz hojnosti a bohatství,kdo něměl pole neměl chleba
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/upekla-recka-otrokyne-prvni-kvaseny-chleb/
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Miroslavst, BEAES, iceT
před 5074 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Počátky pečení chleba spadají až do Neolitu. To znamená, že mluvíme o době někdy okolo 10 000 let před naším letopočtem. V této době, kterou jinak označujeme také jako mladší doba kamenná, se stává hlavním zdrojem obživy zemědělství a nahrazuje tak dosavadní lov zvěře. Pečení chleba od té doby procházelo neustálým vývojem a to v závislosti na dostupnosti základních surovin a také na vývoji technologií. Další vliv měly samozřejmě různé společenskokulturní zvyky. A nesmíme zapomenout na chuť a zastánce zdravé výživy. První typy chlebů byly chleby nekynuté. Mezi ně patří například pitta nebo naan. Díky své měkkosti a tenkosti dobře posloužili jako základ dalších pokrmů, jako jsou různé taštičky, plněná pečiva a také pizzy. Pitta má svůj původ v Arabské kuchyni a naan zase v indické
Myslím,že chléb byl základní potravinou a když se začal péci /ve tvaru kulatém/jako slunce vzdávala se mu úcta jako slunci
/to můj názor/
vezdejší je myšleno místní ,náš
0 Nominace Nahlásit |
Proč se uctívá chleba. Musíte se vcítit do myslení lidí, kteří
ještě neznali zemědělskou výrobu potravin. Díky jejich pozorovacím
schopnostem a špetce náhody zjistili že jistá tráva má dobrá malá
semínka, že když jsou v suchu vydrží velmi dlouho, až do jara. Proto je
ve větší míře začali sbírat a uschovávat, jako železnou zásobu na zimu
až nebude co ulovit. Nejrevolučnějším objevem té doby po schopnosti
rozdělat oheň, byl objev možnosti vysít obilí a sklidit ho. Potom již
stačilo aby trocha kaše spadlo na horký kámen u ohniště a bylo vše
dovršeno. Pardon vše teprve začalo. Pro člověka se chléb stal jistotou
přežití zimy. Byl to dar matky země a slunce. Kdo uměl pěstovat a
zpracovat obilí, ten měl značnou výhodu oproti ostatním, stejně jako
dával najevo šikovnost svých lovců při přátelském setkáním s jiným
kmenem, stejně chtěl ukázat svůj blahobyt a proto hostům předkládal
chléb spolu s největší pochoutkou té doby solí. Toto uctívání chleba
přešlo i do náboženských rituálů a legend poté co se chleba stal
základní denní potravinou.
Proč se chleba nikdy nepřejíte? Když nemáte nic jiného k jídlu než
chleba, nemůže se vám stát že by se vám přejedl. Nemáte totiž nic
jiného čím by jste ho nahradili a tím vzniklo toto úsloví.
Chléb náš vezdejší. Vezdejší je archaismus který se udržel
v povědomí díky modlitbě „Otče náš“. A znamená to zdejší, ten
který tu máme. Chléb náš vezdejší je tem který si můžete koupit
v krámě a ne třeba nekynutá placka(dneska ale seženete i turecký chléb
a nebo i jiné placky-tortili).
0 Nominace Nahlásit |
V odkaze je psáno o slově vezdejší-
Zdroj: http://pistis.webnode.cz/news/chleb-nas-vezdejsi/
3Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, annas, anonym
před 5073 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |