Zdravím! Chystáme se s přítelem koupit dům. Prodávající jej prodává vlastním jménem (bez RK). Zajímalo by mne, kolik mne budou stát přibližně „věci okolo“ – notář, smlouvy, katastr, daně (vím, že daň z převodu je 3% a že jej většinou platí prodávající a notář zabere ± 10 000??). Kupní cena je 1 800 000Kč.
Máte někdo zkušenosti s takovou koupí? (bez RK)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? tom004, suaeda před 4486 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Povinná je pouze daň z převodu nemovitosti, kterou platí prodávající, kupující je ručitelem a poplatek 1000 Kč za vklad do KN. Když si sepíšete smlouvu sami, notáře nepotřebujete. Otázkou je jen vzájemně akceptovatelná dohoda o úschově peněz. Není od věci mít předem připravený posudek soudního znalce, který stejně bude potřeba k přiznání k dani z převodu nemovitosti.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Kupovat ho já,určitě si najdu na zprostředkování prověřenou RK,jsou i u nás,a pověřil ji provedením koupě/prodeje. Když si sečteš všechny položky při soukromém nákupu,vyjde to většinou mnohem dráž a nemáš 100% jistotu,že se na něco nezapomnělo. Ale to nejdůležitější pro mne by bylo,slušná RK,dává právní záruku na čistotu prodeje/nákupu,včetně později vznesených nároků třetí osobou, po dobu deseti let,což je zároveň promlčecí lhůta na uplatnění takovýchto nároků. Dělal jsem v oboru,vím o čem píši.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4486 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Notářká odměna je tuším uvedena přímo v zákoně.
Rozhodně méně než služy realitních kanceláří i když ony možná budou tvrdit opak.
0
před 4486 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek