Drap
Mám . Nepoužívám rychlosůl a podobné věci.Držím se generacemi
osvědčených postupů.
Napíši ti postup v IP.
anonym
Mám „osvědčenou metodu“ – ale udím ´od oka´, takže nevím,
nakolik ti pomůžu… Nakládám na cca 3–4 týdny (maso a špek), na cca
2 týdny žebra a kotlety.
😉
- maso nasolím (potřu solí) a naskládám do hrnců (zvlášť špek a
bůček, zvlášť maso a zvlášť maso s kostí – žebra, kotlety)
- druhý den zaliju převařenou vodou (vychládlou) tak, aby bylo maso
ponořené a zatížím
- pokud je teplo (nad 10°C), přidávám do soli cca 10 % cukru a dobu
naložení zkrátím na zhruba polovinu až dvě třetiny
- pak – podle teploty, cca 1–2× týdně kontroluju, jestli se na povrchu
láku nevytváří šlem – tom případě maso přeložím – omyju a znovu
a) i b), jen – soli o něco méně a vodou zalívám ´hned´
- den před uzením maso vytáhnu, opláchnu a lehce povařím v čisté
vodě (15–20 minut), rozvěsím a nechám uschnout
- udím při teplotě cca 50°-60° C, maso dva dny, špek, bůček a kotlety
den, žebra cca 12 hodin; vždy předem roztopím udírnu na cca 120° C;
vložím maso a nechám udírnu na teplotu uzení vychladnout (mám plechovou
obloženou dřevem, takže chladne rychle); 1–2 x za uzení maso
popřekládám (z krajů doprostřed a naopak)
- k uzení používám buk (drobnější špalíčky bez kůry), pokud mám,
přidávám švestku a na závěr ´trochu´ jalovce