Doplňuji:
Měla jsem na mysli nějaké odskoušené recepty, nemusíte mi vkládat
nějaké odkazy ;o)
ocko děkuji za pobavení s těma kuličkama, hahaha..
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanulka11, Illines před 4643 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Džaničko, jenže moje babička byla „odokovka“. Pamatuji si, že chléb
dělala z pšeničné a žitné mouky a poměr byl 2:1. Potom přidávala
kvásek, sůl a někdy kmín. Těsto muselo být dost tuhé a kynulo na
pomoučené ošatce. Potom ve vsi zřídili pekárnu a naši pec zbourali.
Babiččin chleba byl dobrý, ale ten z pekárny byl chutnější. Nevím
proč.
Ten recept mi připomněl dceru, která kdysi přijela z koleje s tím, že
holky chtěly po vánocích recept na „moje kuličky“. Když jsem začala
diktovat, dcera to nevydržela.
Začala jsem tím: Vezmi plech nepovedeného cukroví. Nejlépe
oříškového…
Doplňuji:
Rádo se stalo. Mám legraci ráda.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Moje babrle dělala chleba ze žitné mouky. Postup byl před x lety
následující. Přinesla se díž ve které byly zbytky starého těsta. Zbytky
těsta se omladily žitnou moukou s vodou a vytvořil se kvásek o konzistenci
(jako když se našlehá piškotové těsto). Druhý den se přidala hlavně
žitná a částečně výražková žitná mouka, sůl, kmín a vše se
v díži pořádně promíchalo. Byla to pěkná dřina. Po vykynutí těsta se
vypracovalo cca 12 pěkných 2 kg bochanů. Po vykynutí v ošatkách jsme
chleba potřeli vodou a pomocí karbovky (tyčky) jsme je zformovali. Potom jsme
je pomocí lopaty, podobné jako známe z pohádky o perníkové chaloupce
sázeli do dřívím vytopené pece. Celý proces výroby chleba trval 2–3
dny. Takto udělaný chleb vydržel i dva týdny aniž by se kazil, nebo začal
být kyselý. A chuť měl výbornou.
Moc jsem neporadil. Ale pokud někde seženu dobrou klasickou žitnou mouku, tak
si vypěstuji pravý domácí kvásek (trvá to cca 5–7 dní) a pak si upeču
i dobrý chleba v klasické troubě.
0 Nominace Nahlásit |
Já žádné nemám,ale zajímavé jsou na : http://kucharka.vareni.cz/stare-recepty-27103/?seradit=nazev&filtr=priloha&pageID=3
0
před 4643 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Posílám odkaz, ale budiž mi omluvou, že recept na tenhle tradiční NY chléb mám vyzkoušený, peču ho docela často a opravdu všem vřele doporučuji. Tady je navíc i video, takže chuť na něj bude ještě větší.
Ad Ocko: Jestli hodně ráda „kůrčičky“, mohl by se hodit i tobě…:-)
0
před 4643 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Suaeda mne taky pobavil. Díky.
Žitná mouka se samozřejmě sehnat dá. Dá se sehnat v marketech,
prodejnách racionální výživy, ale také ve mlýnech. Já ji koupila
v Pejšově mlýně v Sedlčanech. Chleba peču z téhle mouky normálně.
Pokud ho upeču v domácí pekárně, nemá tak úžasnou kůrčičku. Když
jenom žitný chléb dám do trouby, tak se rozteče. Takže proto
přimíchávám pšeničnou mouku, nechám po vykynutí těsta v pekárně
ještě dokynout na vále v kuchyni a potom chleba peču v troubě. Je opravdu
moc dobrý.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |