Avatar uživatele
Sarrow

Moje první klasická káva :) – Jak připravit kvalitní kávu bez kávovaru?

Dosud jsem pil pouze instatní kávu s mlékem, ale nedávno mě zaujal jeden dokument o kávě (Káva, mléko a cukr) a inspiroval mě k tomu, abych zkusil něco kvalitnějšího a tak jsem dnes nešetřil a rozhodl vyzkoušet (podle všeho) kvalitní zrnkovku, Carte Noire Arabica Exclusif, kterou jsem si samozřejmě při odchodu z místního velkoobchodu namlel.

Musím říct, že mě z počátku šokovala lehce kyselá vůně, která se ze sáčku při mletí linula, protože rodiče jedou odjakživa na Marile (tradiční standard), na jejíž vůni jsem si zvykl :)

Máte nějaký typ jak si připravit kvalitní kávu bez pomoci kávovaru? :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, briketka10, zjentek před 4149 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Bez kávovaru?Dejte vařit vodu,do hrnku si nachystejte kafe,a v momentě než voda začne naplno řvát,kávu zalejte,nejlépe nadvakrát.Voda by neměla vařit dlouho,měl by se vychytat okamžik,kdy začne bublat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

To zařízení, které popisuje pnovotny používám také a v testech odborníka vyšel tento systém nejlépe. Lépe než drahé kávovary i presovače!
Doplňuji:
http://www.pro­zeny.cz/magazin/zdra­vi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/36225-zapomente-na-kapsle-vynikajici-domaci-kavu-zvladnete-i-bez-nich

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ponovotny

ruční presovače, které fungují na principu válce ve kterém je píst ze sítkem dělají super kávu. odkaz je jen orientační, aby jste věděl jak to asi vypadá a nabídka na trhu je široká

Zdroj: http://www.kuchyn­skenoze-nadobi.cz/smrz/esh­op/12-1-Kavovary-a-kafetiery/0/5/7133-Presovac-French-Press-1-0L-Leopold-Vienna

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Ano, Carte Noire je opravdu lehce kyselá, ale to vůbec neznamená, že jsou takové všechny arabicy. Doporučuju prodejny Oxalis (bývají v Tesco, velmi slušný výběr jak plantážních, tak aromatizovaných káv) a z české produkce Frolíkovu kávu.

Co se týče přípravy, doporučím kávu tureckou, ale ne českého „turka,“ ale opravdu tak, jak to připravují na Blízkém Východě. Základem je džezva (nádoba) a var na principu trojnásobného vzkypění (přesný postup si jistě vygooglujete), výsledný nápoj se vyznačuje tím, že bez nějakého cezení neobsahuje lógr – vařením ze studeného stavu zrníčka kávy nabotnají, ztěžknou a klesnou ke dnu džezvy, káva se poté prostě slije do šálku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jsemtady

Tak nepouzivat jiz prevarenou vodu, ale cerstvou, tu ale ohrat aby se vskutku varila, pak zalit, nejprve jen trochu tolik aby se zalil cely logr, nechat sparit a pak dolit jednou az dvakrat. Nekde k logru pridavaji i kousek cokolady. Je jen skoda ze sem kvalitni kavu nedovazeji, max z internetoveho obchodu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Kávu z z nejnovějších kávovarů do kterých se dávají kapsle jsem ochutnal. Výhodou jsou různé silné ochucené náplně. Nevýhoda je cena jedné kapsle. Používám svůj starší presovač, ale nejraději mám turka. Aby chutnal stačí k tomu málo. Použiji raději měkčí vodu a především dobrou dražší kávu (nekupovat ty nejlevnější, které jsou většinou ve žlutém balení). Konvici z vařiče odstavím těsně před největším varem vody a nejprve jen zákápnu připravenou dávku v hrnku (tzv. spaření), které provedu ještě jednou a potom teprve doliji do hrnku zbytek vody.
Před lety mi přípravu kávy takto učily kolegyně v práci. Do hrnku s kávou krupneš trochu vody a podíváš se do leva na první z nás, krupneš podruhé a podíváš se doprava na druhou a teprve pak doliješ zbytek.

Doplňuji:
Dostal jsem od známé balení výborné kávy z Nikaragui a později z Kuby (zn. Cubita) a byl to proti tomu co se prodává u nás velký rozdíl. Po jedné dávce jsem opravdu nemohl usnout jak jsou silné. U nás mohu vypít 3 porce a nic to se mnou neudělá.

Upravil/a: suaeda

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
vranovahan

No, za mě je asi nejpřístupnější moka konvička. Ta příprava v tom není nijak náročná a káva se v ní dá udělat výborná. Já si takto kávu dělala snad 6 let. Další krok jsou pak profesionální kávovary. Sama mám jeden tady odtud https://www.at­fornax.cz/k:1138/k­avovary/ To už je ale úplně jiná liga. Nehledě na to, že to je dost drahé.

Avatar uživatele
Kajolka

Prosím te, hlavně si kup kvalitní kávu. Ne ze supermarketu za stovku :) Fakt, ať si tu přípravu neznechutíš :)

před 1026 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Cizecek.M

:D to je přesný :D Tyto kávy nejsou vůbec dobrý, zadarmo drahý :D No, my kupujeme tu kávu od johnnycoffee :) Ta je senzační.

Avatar uživatele
Vercule

My tu kávu od nich zkusili a zamilovali si ji. My doma hodně preferujeme alternativní přípravy kávy, takže se chystáme i na jejich baristický kurz :)

Avatar uživatele
Cizecek.M

Jo? A už jste na tom zážitkovém kurzu byli? Jaký byl? Jak jste byli spokojeni?

Avatar uživatele
Kajolka

Tak jsme na tom zážitkovém kurzu a musím říct, že jsme maxmálně nadšeni. Bylo nás menší skupinka, takže se nám inzenzívně věnovali, což jsem hodně ocenila. Krásná je prohlídka pražírny, neskutečně to tam voní.

Avatar uživatele
Kajolka

My se tam právě chytáme. Manžel je milovník kávy i její přípravy, tak myslím, že by se mu ten zážitkový kurz mohl líbit :)

Avatar uživatele
Vikki.vivi

My jsme na tom kurzu byli a musím říct, že je to zážitkový kurz :) A dostali jsme i certifikát. Ochutnali nové káv a domů si vezli docela dost zrn :) Teď nám denně krásně voní byt.

Avatar uživatele
Vercule

Ahoj, souhlasím, ale taky najít kvalitní a lahodnou kávu, to dá taky docela dost práce. Od koho zrna kupuješ ty?

Avatar uživatele
Sabulak

Hele, ona ta kyselá chuť převapí. Ale ne každá káva má nádech kyselkavosti. Já třeba piju kávu ze zrn od Johnycoffee a káva má spíše ovocitou chuť. A tím nádherně podtrhne chuť samotné kávy.

před 1161 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Cizecek.M

No, jako sehnat kvalitní a lahodnou kávu, to je docela oříšek. Kafe od Johnny coffee neznám, ale zkusit musím :) Díky za další tip.

před 1131 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kuzelina

Dobrej,

já si myslím, že investovat do nejlevnější pákovky se rozhodně vyplatí. Nejevnější pákový kávovar z těch nejlepších se dá koupit za dvojku viz. https://www.a­recenze.cz/re­cenze-pakovych-kavovaru/ takže bych rozhodně neváhal a investoval :).

před 2115 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jz1979

Ahoj. V popisu otázky nezaznělo, v čem jsi kávu připravoval. Byl to jen turek? Asi bych volila zdravější variantu, a to je French press. Návod, jak se používá a jak v něm udělat kávu je např. tady: http://www.hot­coffee.cz/blog-ke-kave/blog-ke-kave/french-press-jak-pripravit-kavu/
Z těch levnějších variant z pohledu nákladů na úvodní investici (pokud nechceš hned kupovat pákový kávovar) je to moka konvička.

před 4133 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ponovotny

chutná mi např. káva cz. illy, nebo známé segafredo, které se prodávají i v marketech. S tzv. čerstvou kávou zkušenost nemám.

před 4148 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

V odkazu pnovotny je ten kávovar poněkud drahý, já ten svůj koupila
za 230Kč v jednom obchůdku na malém městě. Je úplně stejný!

před 4149 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ponovotny

řekl bych, že důležité je nekupovat v e-shopu, ale zajít do prodejny a vybrat si kus u kterého píst se sítkem dobře dosedá na stěny válce sby při protlačování nedocházelo k úniku kávy. Též je dobré, když víčko sedí pevně a nehrozí odskočení nebo vytékání. Přěd protlačením je dobré zalitou kávu nechat chvíli stát.

před 4148 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek