Avatar uživatele
hawranek

Mražené potraviny

Proč se jednou rozmražené potraviny nemají znovu zamražovat?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Michal Kole, Pájo, briketka10 před 4650 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Rostlinná a živočišná tkáň je složená z buněk. V buňkách a okolo nich je tekutina (intra-/extracelulární), která obsahuje minerální látky, vitamíny, bílkoviny apod. ve formě koloidních roztoků, suspenzí a emulzí.
Když potravinu ochladíme pod 0 °C, dosáhneme bodu mrazu, tzn. že z tekutiny se začínají vytvářet krystalky ledu. Teplotní rozmezí, ve kterém probíhá přeměna tekutiny na led, je označováno jako pásmo maximální tvorby krystalů a pohybuje se v rozmezí 0 – 5°C. Když krystalky velmi narůstají (při pozvolném ochlazování a když buňky obsahují vně nebo uvnitř velké procento vody), porušuje se buněčné tkanivo a při rozmražování voda vystupuje z buněk, které jsou často nevratně narušeny. Pro okamžité zpracování to ale nemá větší vliv. Opětovné zmražení už ale není vhodné.

Doplňuji:
Opravy:
Když potravinu ochladíme pod nula °C…
Při rozmraZován, Opětovné zmraZení…omlou­vám se.

Upravil/a: Pájo

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MILAN1961

UŽ NEMAJÍ TU CHUT CO BY MĚLY MÍT

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
funa

a já zase slyšel,že u masa to není na zavadu znovu zmrazit

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek