Proč se jednou rozmražené potraviny nemají znovu zamražovat?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Michal Kole, Pájo, briketka10 před 4650 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Rostlinná a živočišná tkáň je složená z buněk. V buňkách a
okolo nich je tekutina (intra-/extracelulární), která obsahuje minerální
látky, vitamíny, bílkoviny apod. ve formě koloidních roztoků, suspenzí a
emulzí.
Když potravinu ochladíme pod 0 °C, dosáhneme bodu mrazu, tzn. že
z tekutiny se začínají vytvářet krystalky ledu. Teplotní rozmezí, ve
kterém probíhá přeměna tekutiny na led, je označováno jako pásmo
maximální tvorby krystalů a pohybuje se v rozmezí 0 – 5°C. Když
krystalky velmi narůstají (při pozvolném ochlazování a když buňky
obsahují vně nebo uvnitř velké procento vody), porušuje se buněčné
tkanivo a při rozmražování voda vystupuje z buněk, které jsou často
nevratně narušeny. Pro okamžité zpracování to ale nemá větší vliv.
Opětovné zmražení už ale není vhodné.
Doplňuji:
Opravy:
Když potravinu ochladíme pod nula °C…
Při rozmraZován, Opětovné zmraZení…omlouvám se.
Upravil/a: Pájo
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |