Avatar uživatele
STUDENTKAEVA

Na jakém oleji či tuku smažit aby to nebylo nezdravé?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, redy, gagaga před 3881 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Názory na to, které tuky se méně přepalují, tedy jsou vhodnější n smažení, se různí. Dnes se vrací k sádlu, jinak oleje. Nejdzravější varianta je smažené pokrmy nepřipravovat.


Rada odborníka, třeba se dovíte to, co o smažení pokrmů nevíte,

Z olejů je nejvhodnější (tepelně nejstabilnější) rafinovaný olivový olej používaný na smažení především v zemích v oblasti Středozemního moře. Lze použít i kvalitní řepkový olej (pokud je starší, objeví se při smažení pach, většinou rybí, způsobený rozkladnými produkty oleje).

Jinak je jasné, že smažení nepatří mezí doporučované úpravy potravin z hlediska zásad správné výživy a mělo by se omezovat. Smažení je úprava pokrmu, která je z hlediska zdraví nejméně vhodná, a to z více hledisek. Spotřebuje se při něm velké množství tuku a také při něm vznikají škodlivé látky. Navíc dochází k oxidaci použitého tuku. To vede ke vzniku tzv. volných kyslíkových radikálů, tedy velmi aktivních látek, které se značnou měrou podílejí na vzniku nádorových onemocnění a nemocí srdce a cév. Ochranu proti volným kyslíkovým radikálům poskytují antioxidanty, mezi které patří třeba vitamin C, E, beta karoten, minerální látka selen, koenzym Q10 a fytochemikálie (například lykopen, kvercetin, lutein a indol). Tyto antioxidační látky se nacházejí především v syrové zelenině a ovoci, proto se doporučuje jíst ke smaženým nebo pečeným jídlům velký zeleninový salát.

http://www.vis­cojis.cz/zacha­zeni-s-potravinami/zpra­covani-potravin/259-smaeni

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Dříve se smažilo jen na sádle, pak že prý je vhodnější rostlinný olej. Teď se zase sádlo vrací a nezdravé zase málem není ))
Tedy drž se kuchařky – něco vyžaduje máslo, jindy je to celkem jedno a hlavně jde o to, aby se tuk nepřepaloval (rostlinné jsou choulostivější).
Zkušenost
Doplňuji:
Dobré zkušenosti mám s olejem slunečnicovým, kupuji ale ten nejdražší. Dá se použít i do salátů, nemá pachuť. Při smažení na pánvi teplotu hlídám tak, že olej má nakonec jen o málo tmavší barvu. S hladinou cholesterolu je můj lékař spokojen.

Upravil/a: beer

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
RyuzakiKate

Doma smažíme na sádle. Nedávno jsem byla na přednášce o tucích, a tam vychvalovali jakési ghí, kteréžto je přečištěné máslo http://www.ghic­ko.cz/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Nesmažit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Pokud smažit, tak na sádle!!! Snáší dobře vysoké teploty, není karcinogenní a smažený pokrm není nacucaný tukem. Doporučuje se přidat kolečka mrkve nebo brambor na volná místa :).
Pokud zvolíte olej, tedy řepkový (pokud možno ne z GM plodin, někdy bývá uvedeno na láhvi), přidat „ořech“ či lžíci sádla a opět pár koleček mrkve.
Slunečnicový olej nepoužívat, v případě zájmu sdělím důvody 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek