Avatar uživatele
Bobule

Netučné tvarůžky

Dneska jsem si jen tak prohlédla složení tvarůžků ( klasických olomouckých )a docela mě překvapilo, jak jsou netučné. Na 100 g je vedeno, že obsahují jen 0,6g tuku. Což mi příjde strašně maličko na to, že vlastně „zrají“. prohlídla jsem si i ostatní balíčky, jestli není někde chyba, ale ouha, všude stejný údaj.
Víte někdo, jak to dělají ? Že je tvarůžek, který na pohled vypadá jako kalorická bomba, defakto " dietní" a zdravý ? krom tedy toho tuku obsahují i 29 g bílkovin a 1g sacharidu. To jsem z toho jelen :-/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Jikra před 4618 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Otázka na tvarůžky byla již několikrát, i když trochu jiného charakteru.

Odpovím na výrobu tvarůžků tak, jak jsem odpovídala.

Tvarůžky se vždy vyráběly z netučného kyselého tvarohu, proto byly a zatím jsou nejdietnějším sýrem – mají do 1 % tuku stejně jako tvaroh. Tučný tvaroh má nad 5 % tuku.
Již v minulosti se při původní domácí výrobě sebrala z mléka smetana a ze zbylého zkyslého mléka se pak vyráběl tvaroh, homolky, syrečky čili tvarůžky. Podobně se vvyrábějí i dnes, jenže moderní technologií.

Tvarůžky se již nepřipravují v dřevěných nádobách, ale podle nařízení EU v nádobách nerezových. Proto mají jinou chuť než v minulosti.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek