Avatar uživatele
annas

V které době se objevily první sýry? Který sýr je u nás nejstarším?

Které sýry se řadí k nejlepším v Evropě?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, anonym, vagra před 5075 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Za kolébku prastarých produktů, mezi které patří i sýr, se ve staré literatuře považuje
Střední východ. Se vší pravděpodobností objevily první sýry náhodou kočovné kmeny jižní
Asie a Středního východu. Když někteří bojovníci nalili čerstvé mléko do kožených vaků, aby
mohli během boje a dlouhých jízd utišit žízeň, zjistili, že tekuté mléko se změnilo v bledou
lehce nakyslou tekutinu, v níž plavaly husté chuchvalce bílé sýřeniny. Kožené vaky se
vyráběly ze žaludků mladých zvířat a pravděpodobně obsahovaly ještě zbytek srážecích
enzymů. Zbytek vykonalo slunce a pohyby klusajícího koně. Chuchvalců sýřeniny si lidé
rychle začali považovat a brali je jako příjemný doplněk potravy. [5]
Ve starších kulturách lze nalézt mnoho stop, které se týkají sýra. Podle archeologů se
nejstarší nálezy datují do doby asi 6000 let př. n. l. Nejstarší objevy byly učiněny ve staré
Mezopotámii. Sumerové uchovávali sýr již zhruba 4000 let př. n. l. v podlouhlých úzkých
džbánech. Zmínky o sýru lze rovněž nalézt v mytologických příbězích starých Řeků. Také
v bibli ve Starém zákoně se o tomto produktu píše jako o vítaném zdroji potravy a o daru.
Nesčetné malby na stěnách různých staveb svědčí o znalosti výroby sýra i ve starém Egyptě.
[5]
První písemná zpráva o výrobě sýra v Čechách spadá do 10. století, kdy se listina
Břevnovského kláštera z roku 993 zmiňuje o poplatku třiceti sýrů. Také Kosmas ve své
kronice uvádí, že v roce 1073 olomoucký biskup Jan často jídal sýr. Písemné prameny z roku
1584 uvádějí, že se v Praze prodávaly bochníkové sýry, které nikdy nebyly vydávány čeledi,
ale pouze do zámeckých kuchyní

nejlepší jsou sýry holandské a švýcarské

Nejvíce naši zemi prezentují známé olomoucké tvarůžky. Ať už ve tvaru věnečků nebo tyčinek, vždy se nám vybaví jejich charakteristická vůně. Při představě jejich ochutnávání s krajícem čerstvého tmavého chleba a dobrého piva, nebo červeného vína na zapití, se sbíhají sliny všem labužníkům. Mezi další známé sýry patří jistě romadur, v Čechách si však pochutnáme i na hermelínu s bílou plísní na povrchu nebo na sýru s vnitřní plísní – nivě.

http://clanky­.vareni.cz/zna­me-syry-nejen-u-nas/

Zdroj: http://www.vut­br.cz/www_base/zav_pra­ce_soubor_verej­ne.php?file_id=4678

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Mléko se skladovalo v dřevěných nebo v hliněných nádobách, ve kterých zůstávaly zbytky mléka i po jejich umytí. A protože byly nádoby uloženy vedle ohně, mléko rychle zkyslo, a tak vznikl sýr z kyselého mléka. Ze sladkého mléka vznikl sýr za přispění pastýřů, kteří si uchovávali mléko ve vysušených zvířecích žaludcích. Ty obsahovaly zbytky trávicích enzymů. Teplo a pohyb při nošení způsobily sražení mléka, oddělení syrovátky a bílé, pevné hrudky – sýra.
Nejstarší zprávy uvádějí olomoucké tvarůžky jako běžné jídlo již v roce 1452. Pravé olomoucké tvarůžky jsou odtučněný měkký zrající sýr pod mazem z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť a typickou vůni. Jejich povrch je zlatožlutý, mají soudržnou poloměkkou až měkkou konzistenci s patrným světlejším jádrem. Jejich tvar má podobu kroužků, tyčinek, kotoučků nebo nepravidelných kousků.

Zdroj: http://clanky­.vareni.cz/zna­me-syry-nejen-u-nas/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek