Za kolébku prastarých produktů, mezi které patří i sýr, se ve staré
literatuře považuje
Střední východ. Se vší pravděpodobností objevily první sýry náhodou
kočovné kmeny jižní
Asie a Středního východu. Když někteří bojovníci nalili čerstvé mléko
do kožených vaků, aby
mohli během boje a dlouhých jízd utišit žízeň, zjistili, že tekuté
mléko se změnilo v bledou
lehce nakyslou tekutinu, v níž plavaly husté chuchvalce bílé sýřeniny.
Kožené vaky se
vyráběly ze žaludků mladých zvířat a pravděpodobně obsahovaly ještě
zbytek srážecích
enzymů. Zbytek vykonalo slunce a pohyby klusajícího koně. Chuchvalců
sýřeniny si lidé
rychle začali považovat a brali je jako příjemný doplněk potravy. [5]
Ve starších kulturách lze nalézt mnoho stop, které se týkají sýra. Podle
archeologů se
nejstarší nálezy datují do doby asi 6000 let př. n. l. Nejstarší objevy
byly učiněny ve staré
Mezopotámii. Sumerové uchovávali sýr již zhruba 4000 let př. n. l.
v podlouhlých úzkých
džbánech. Zmínky o sýru lze rovněž nalézt v mytologických
příbězích starých Řeků. Také
v bibli ve Starém zákoně se o tomto produktu píše jako o vítaném
zdroji potravy a o daru.
Nesčetné malby na stěnách různých staveb svědčí o znalosti výroby
sýra i ve starém Egyptě.
[5]
První písemná zpráva o výrobě sýra v Čechách spadá do 10. století,
kdy se listina
Břevnovského kláštera z roku 993 zmiňuje o poplatku třiceti sýrů.
Také Kosmas ve své
kronice uvádí, že v roce 1073 olomoucký biskup Jan často jídal sýr.
Písemné prameny z roku
1584 uvádějí, že se v Praze prodávaly bochníkové sýry, které nikdy
nebyly vydávány čeledi,
ale pouze do zámeckých kuchyní
nejlepší jsou sýry holandské a švýcarské
Nejvíce naši zemi prezentují známé olomoucké tvarůžky. Ať už ve tvaru věnečků nebo tyčinek, vždy se nám vybaví jejich charakteristická vůně. Při představě jejich ochutnávání s krajícem čerstvého tmavého chleba a dobrého piva, nebo červeného vína na zapití, se sbíhají sliny všem labužníkům. Mezi další známé sýry patří jistě romadur, v Čechách si však pochutnáme i na hermelínu s bílou plísní na povrchu nebo na sýru s vnitřní plísní – nivě.
http://clanky.vareni.cz/zname-syry-nejen-u-nas/
Zdroj: http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=4678
0 Nominace Nahlásit |
Mléko se skladovalo v dřevěných nebo v hliněných nádobách, ve
kterých zůstávaly zbytky mléka i po jejich umytí. A protože byly nádoby
uloženy vedle ohně, mléko rychle zkyslo, a tak vznikl sýr z kyselého
mléka. Ze sladkého mléka vznikl sýr za přispění pastýřů, kteří si
uchovávali mléko ve vysušených zvířecích žaludcích. Ty obsahovaly
zbytky trávicích enzymů. Teplo a pohyb při nošení způsobily sražení
mléka, oddělení syrovátky a bílé, pevné hrudky – sýra.
Nejstarší zprávy uvádějí olomoucké tvarůžky jako běžné jídlo již
v roce 1452. Pravé olomoucké tvarůžky jsou odtučněný měkký zrající
sýr pod mazem z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou
pikantní chuť a typickou vůni. Jejich povrch je zlatožlutý, mají
soudržnou poloměkkou až měkkou konzistenci s patrným světlejším
jádrem. Jejich tvar má podobu kroužků, tyčinek, kotoučků nebo
nepravidelných kousků.
Zdroj: http://clanky.vareni.cz/zname-syry-nejen-u-nas/
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |